«

»

Mar 25

Print this Post

Punctuation for JSC Exam 2017

Punctuate the Following Passage:

1. Have you bought the pen said selina yes said selina the pen is very interesting
ans: ” Have you bought the pen ?” said Selina . “Yes ,” said S alam . “The pen is very interesting. ”
2. we must eat vegetable and fruits they contain a lot of vitamins and minerals they keep our body free from disease .
ans: We must eat vegetables and fruits . They contains a lot of vitamins and minerals . They keep our body free from diseases.

3. kamal dont be silly he will come soon said anis we need not wait for him he has failed to keep his words replied kamal .
ans: “Kamal , don’t be so silly . He will come soon ,” said Anis . “We need not wait for him . He has failed to keep his words ,” replied Kamal .
4. human beings have invented many importants things so far do you know which invention is the greatest ? It is the wheel .
ans: Human beings have invented many importants things so far . Do you know which invention is the greatest ? It is the wheel .
5. have you finished reading the book said nira yes said tanni the book is very interesting
ANS: “Have you finished reading the bookS ?” said Nira . “Yes, ” said Tanni. ” The book is very interesting .”

6. The teacher said to rafiq why are you talking in the class you should behave yourself rafiq replied sir i am sorry i am asking karim to lend me his pen my pen has run out the teacher said be attentive and listen to my lecture .

ANS: The teacher said to rafiq , “Why are you talking in the class ? You should behave yourself . ” Rafiq replied, ” Sir , I am sorry. I am asking karim to lend me his pen . My pen has run out. ” The teacher said, “Be attentive and listen to my lecture .”

7. Give me a few a few grains of corns the grasshopper said to the ant .
ANS: “Give me a few a few grains of corns, ” the Grasshopper said to the Ant .

8. i have got gpa -5 in the jsc examination said samira congratulation what do you want to d o now i want to study in science group i will try to get gp a -5 again in the ssc examination samira replied

ANS: “I have got GPA -5 in the JSC examination , ” said Samira. ” Congratulation ! What do you want to do now ? ” “I want to study in science group . I will try to get GPA-5 again in the SSC examination , ” Samira replied .

9. do you think it is esy to pass in english said musa no said rana but why are you so careless of english i don’t feel interest in the subject oh i see
ans:
“Do you think it is easy to pass English ?'” said Musa . ” Musa . “No, ” said Rana . “But why are you so careless of English ?’ “I don’t feel interested in the subject .” “Oh , I see.”
10. man is the greates creation of almighty as he is ver y kind to us we shoul be grateful to him
ans:
Man is the greatest creation of Almighty . As he is very kind to us . We should be greatful to Him.
11. haven’t you heard the name of kazi nazrul islam very few poets in bangali literature are as famous as nazrul islam nazruls writings were full of hope and aspiration
ans:
Haven’t you heard the name of Kazi Nazrul Islam ? Very few poets in B angali literature are as famous as Nazrul Islam . Nazrul’s writings were full of hope and aspiration.

12. the old man said can you give me some food i have been starving for two days the maid said why do you begg cant you work
ans: The old man said , “can you give me some food ? I have been starving for two days .” The maid said , ” why do you begg ? Can’t you work ?”
13. father said to his son why are you making so late go to school today i feel dizzy said his son
ans: Father said to his son , ” why are you making so late ? Go to school now .” “No, I am not going to school today . I feel dizzy ,” said his son .
14. what is the time by your watch sir he said its half past nine i replied i want to go to college he said

ans: “What is the time by your watch , “sir,” he said . ” It’s half past nine ,” I replied . ” I want to go to college ,” he said .

15. hello old lady said the princess what are you doing i am spinning a yarn around the spindle replied the old woman the princess curiously said how interesting it would be if you let me have a go

ans: “Hello , old lady ! ,” said princess . ” What are you doing ? ” ” I am spinning a yarn around the spindle ,” replied the old woman . The princess curiously said , ” How interesting it would be if you let me have a go !”

15. Do you thing it is easy to pass english said talha no said tabassum but why are you so ccareless of english i dont feel interest in the the subject oh i see
ans: “Do you think it is easy to pass English .” said Talha . “No, ” said Tabassum. ” But why are you so careless of English ?” “I don’t feel interest in the subject .” “Oh , I see.”
16. the park is beautiful but dirty everybody likes to go thee so we shoul d keep it neet
ans:
The park is beautiful but dirty . Everybody likes to go there . So, we should keep it neat and clean .
17. the teacher said to kamal why are you talking in the class you should behave yourself kamal replied sir i am sorry asking rahim to lend me his pen
ans: The teacher said to Kamal , “Why are you talking in the class ? You should behave yourself .” Kamal replied , “Sir, I am sorry . I am asking Rahim to lend me his pen .”
18. shamim said to karim i went to your house yesterday but did not find you where did you go
ans: Shamim said to Karim , ” I went to your house yesterday but did not find you . Where did you go ?”
19. have you finished reading the book said runa yes said rana the the book is very interesting
ANS: “Have you finished reading the book ? ” said Runa . “Yes, ” said Rana . ” The book is very interesting .”
20 . one day a farmer took some sacks of wheat to a mill the mill was far away on the way the horse stumbled and one of the sacks fell on the ground
Ans: One day a farmer took some sacks of wheat to a mill . The mill was far away . On the way the horse stumbled and one of the sacks fell on the ground .
21. my friend said to me why aree you sitting alone in your room at this hour dont you see that the sky is clear .
ans: My friend said to me , ” why are you sitting alone in your room at this hour ? ” Don’t you see that the sky is clear .

23. mr ahmed says  can the students of class8 use some school land to make a garden the headmaster replies yes what do they want to grow mr ahmed mr ahmed says they are keen to grow vegetables and flowers

ans: Mr. Ahmed says,  “can the students of class8 use some school land to make a garden? The headmaster replies, “Yes. What do they want to grow, Mr Ahmed? Mr Ahmed says, T”hey are keen to grow vegetables and flowers

24. what kind of stories did aesop tell asked anwar fables replied mrs. amin do you know what fables are no
replied anwar
ans: “What kind of stories did Aesop tell?” asked Anwar. “Fables,” replied Mrs. Amin, “Do you know what fables are?” “No,”
replied Anwar.

25. why do you work so hard when there’s plenty of food to eat mr. grasshopper asked mr. ant
there’s plenty of food now agreed mr. ant but what about the future

ans : . “Why do you work so hard when there’s plenty of food to eat?” Mr. Grasshopper asked Mr. Ant.

26. one day mina told her mother would you like to see our school garden
yes I would mrs. lucky alam replied Oh good exclaimed  mina then I will show you everything

ans: One day Mina told her mother, “Would you like to see our school garden?”
“Yes, I would,” Mrs. Lucky Alam replied. “Oh good,” exclaimed  Mina, “Then I will show you everything.”

27****. alexander the great was the king of macedon he was the son of philip a mighty king of  sparta he invaded india about 327 years before the birth of christ on the way he defeated  porus and marched towards the punjab

ans: Alexander, the great, was the king of Macedon, He was the son of Philip, a mighty king of  Sparta. He invaded India about 327 years before the birth of Christ. On the way, he defeated  Porus and marched towards the Punjab.

28. a thing of beauty is a joy forever said the teacher and a flower is a symbol of beauty and purity the students answered yes know it

ans: . “A thing of beauty is a joy forever,” said the teacher, “and a flower is a symbol of beauty and purity.” The students answered, “Yes, know it.”

29. bangladesh our homeland is mainly an agricultural country she has a large population most of whom live in villages though they are poor they are hospitable we feel proud of our hospitality
ans: Bangladesh, our homeland, is mainly an agricultural country. She has a large population, most of whom live in villages. Though they are poor, they are hospitable. We feel proud of our hospitality.

30. dhaka  the capital of bangladesh has its own attraction it is specially famous for its mosques once its name was jahangirnagar and it was famous for moslin cloth.

ans: Dhaka , the capital of Bangladesh, has its own attraction. It is specially famous for its mosques. Once its name was Jahangirnagar and it was famous for Moslin cloth.

31. edison was one of the greatest scientists of the world he was born in a small town of  america named milon at his boyhood he was not a good student for this he was taken out of school and taught at home by his mother

ans: Edison was one of the greatest scientists of the world. He was born in a small town of  America named Milon. At his boyhood, he was not a good student. For this, he was taken out of school and taught at home by his mother.

32. how are you said the boy im well by the grace of god replied the girl have you got my sms he asked no by  god she replied my mobile phone does not function well

ans: “How are you?” said the boy. “I’m well by the grace of God,” replied the girl. “Have you got my SMS?” he asked. “No, by  god,” she replied,” “My mobile phone does not function well.

33. i came to dhaka this morning i sent you a telegram before starting from home he said did you receive it in time he asked no i replied

ans: I came to Dhaka this morning. I sent you a telegram before starting from home,” he said. “Did you receive it in time?” He asked, “No”, I replied

34. the teacher said to monika why are you taking in the class you should behave yourself monika replied be attentive and listen to my lecture

ans: The teacher said to Monika, “Why are you taking in the class? You should behave yourself.” Monika replied, “Be attentive and listen to my lecture.”

35. my friend said to me why are you sitting here alone i have been looking for you let us go for a walk in the open field leave me alone said I
ans:
My friend said to me, “Why are you sitting here alone? I have been looking for you. Let us go for a walk in the open field.” “Leave me alone,” said I .

About the author

mazhar 01740163613

Muhammad mazharul islam, B .A (hons in english), M.A(English) , National university.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>