«

»

Aug 08

hadiul islam

Practice Sheet: Suffix & Prefix for JSC Examination

Buy A Complete WEB site only @4999 BDT

Practice Sheet: Suffix & Prefix for JSC Examination

1. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Every man does not have the same ability. It differs from man to man. (a)educate can develop one’s ability, but yet the (b) differ remains. An educated man can do something that is (c) possible for an d)educated man. It is because education can (e) able him to do it.(f)academy education is not enough for (g)lighten the mentality of man. But it is necessary for awarding certificates and h) measure of knowledge.

Ans;(a) education(b)difference(c)impossible (d) uneducated (e) enable(f) academic (g) enlightening (h) measurement

2. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
To become sure of doing well in the examination, you have to be attentive to studies. Regular practice can (a)sure your better performance. But if you are (b)attentive and (c) regular you cannot expect to do so. Remember that (d)regularity will result in (e)satisfactory performance. Our students know this. But still many of them fail to show better (f) perform because they are (g) neglect of their duties we must believe that willful (h)negligent is a crime.

Ans; (a) ensure (b) inattentive (c) irregular (d) irregularity (e) unsatisfactory (f) performance (g) neglectful (h) negligence

3. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Population is on the rise in our country. Families are breaking. The (a)break of joint families leads to the (b)separate of family members. This is one of the dominant reasons of (c)divide (d)division and (e)fragment of land.(f)consequent, the quantity of lands is g)gradual decreasing. Too many boundaries on land cause problem in (h)cultivate.

Ans; (a) breakage (b) separation (c) division (d) subdivision (e) fragmentation (f) consequently (g) gradually (h) cultivation

4. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Students learn lessons and keep them in memory. If the lesson is (a) interest, it is easy for them. If it is (b) interesting they may feel it difficult. They also often practice. They should try (e) repeated for understanding. Students should be (f)mind. They should be (g)labour.They should try (h)frequent if they fail to understand any lesson.

Answer: (a) interesting (b)uninteresting (c)memorize (d)memorization (e) repeatedly (f)mindful (g)labourious (h)frequently

5. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Gm,Gg,Avnmvb nvexeWe have both (a)happy and (b)happiness is this world. When somebody is (c)successful in his mission, he is happy. While he is (d)success, he is unhappy. (e)Prolong unhappiness in one’s life is unbearable. Happiness is a (f)relate term. Moreover, it is an (g)visible abstract thing. It is said that happiness lies in h)content and nothing is more transitory than happiness in this world.

Ans:(a)happiness (b)unhappiness (c)successful (d)unsuccessful (e)prolonged (f)relative (g)invisible (h)contentment

6. Fill in the gaps used in the following text by adding suffex,prefix or both with the root words underlined in the text.
Our (a) nation memorial (b) symbol the nation’s respect for the martyrs of the liberation war. It is an (c) achieve which is d) measurable. Our freedom fighters showed their unique (e) hero in the war against the well armed soldiers of Pakistan. The Pakistani soldiers killed our people (f) merciless. They continued atrocities in (g) associate with the local(h)collaborate.However,they were defeated in the end.

Answer:(a)national(b)symbolizes (c)achievement (d)immeasurable (e)heroism (f)mercilessly (g)association (h)collaborators

7. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
(a)Free is the constitutional right of man. So every man wishes to be free. We wanted freedom. But the Pakistani(b)rule wanted to keep us under(c)subjugate by all means. So the war of liberation broke out. Our freedom fighters fought with d)resistible strength of mind and came out (e)victory. (f)free is our congenital right and our (g)dependence is our most (h)glory achievement in the history of Bangladesh.

Answer:(a)freedom(b)rulers(c)subjugation(d)irresistible(e)victorious(f)freedom (g)independence (h)glorious

8. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
a)Truth people are honest.(b)truthful is a great virtue. One cannot have the virtue of(c)honest without speaking the truth.(d)honest people tell a lie for personal interest.(e)dishonest spoils other human qualities in life. People who are (f) virtue are honest and truthful. They are also (g)believe in god and they fear only god. They are (h)loved to all.

Answer: (a) truthful (b)truthfulness (c)honesty (d)dishonest (e) Dishonesty (f) virtuous (g)believers (h) beloved

9. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Food (a)adulterate is a great problem in the country.(b)adulterate food is (c)harm to health. Some (d)scrupulous businessmen adulterate food to make money. By eating adulterated food we will get (e)curable disease. Steps have been taken by the government to stop the(f)practice of food adulteration. It is not a (g)punish offence to make food and fruits (h)poison by using any chemical or any substance
Gm,Gg,Avnmvb nvexe
Ans:(a)adulteration(b)adulterated (c)harmful (d)unscrupulous (e)incurable (f)malpractice (g)punishable (h)poisonous

10. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Our independence is our (a)glory achievement. We feel proud of our independence. Today we have our own national flag. When it is (b)hoist, it flutters (c)glorify the sacrifice of our freedom fighters. We should not (d)honour them. We should not be (e)grateful to them. We pay tribute to them f)occasion. We make (g)arrange of a function and begin it (h)ceremony in memory of them. Is it enough?

Answer:(a)glorious(b)hoisted(c)glorifying(d)dishonour(e)ungrateful (f)occasionally (g) arrangement (h)ceremonially

11. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Good health means (a)sound of body and mind. Health is the root of all (b)happy. One should take exercise. (c)regular to keep a good health. He is also to observe the rules of d)clean. An e)healthy man cannot enjoy life. He suffers from frustration. (f)hopeless etc.On the other hand a (g)health man can enjoy his life (h)full.

Answer (a) soundness (b) happiness (c) regularly (d) cleanliness (e) unhealthy (f) hopelessness (g) healthy (h) fully

12. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
The (a)important of television is too many to describe. It is like a stage where (b)perform are seen and heard. It gives us news on (c)nation and international matters. Television has a great educative value. It teachers the (d)literate and students. It (e)large our knowledge. It has broken the wall between the educated and the (f)educated. Television has some (g)merits too.So,television programmes should be (h)careful produced.

Answer: (a) Importance (b) performers (c) national (d) illiterate (e) enlarges (f) uneducated (g) demerits (h) carefully

13. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Trees are (a)use to man in many ways. They are companions in our day to day life. It is (b)possible to build our homes, furniture etc.without trees. Trees save us from flood and (c)nature calamities. It (d)strength the soil. If we cut trees at random. There will be ecological (e)balanced. So, tree (f)plant programme should be extended for a better, (g)happy and (h)healthy life.
Gm,Gg,Avnmvb nvexe
Answer: (a) usefully (b) impossible (c) natural (d) strengthen (e) imbalance (f) plantation (g) happier (h) healthier

14. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
My mother has come of a (a)respect Muslim family. She is very polite,(b)affection and intelligent. She manages the family(c)nice. Nice loves ma (d)dear. She is ready to sacrifice her own (e)happy for us. She gives much important on (f)truthful and honesty. She advises us not to follow any (g)honesty in the life and not to do anything (h)wisely.

Answer: (a) respectable (b) affectionate (c) nicely (d) dearly (e) happiness (f) truthfulness (g) dishonesty (h) unwisely

15. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A day (a)labour is the who does manual labour in various fields. He is not (b)known to us. He is to be (c)health, strong and stout. He works hard from dawn to dusk for his (d)employ. He cannot lead an (e)dependent life. He is to depend on his employer. He cannot lead a (f) peace life. He always leads a very (g) happy and (h)decent life.

Answer: (a) laborer (b) unknown (c) healthy (d) employer (e) independent(f)peaceful (g) unhappy (h) indecent

16. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Money is the means of leading (a)world life.(b)short of money makes our life (c)deplore. We cannot lead our life. (d) proper in want of money. But there is (e)difficult in earning money. Our peace and prosperity are f) depend on proper utilization of money. Spending money in an (g)proper way can lead us to the path of destruction. So, we should be (h) care in spending money.

Answer: (a) worldly (b) shortage (c) deplorable (d) properly (e) difficulty (f) dependent (g) improper (h) careful

17. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Dowry system is the most (a) hate system in our society. (b) usual in our society female (c)child are considered inferior to male children. They are thought to be (d)use to the society. So, during marriage ceremony a section of (e) greed people claim much wealth or money from the guardians of the brides. If the guardians fail to fulfill the demand of their bridegroom, they (f)behave with their wives and sometimes torture them (g)serious. This problem must be removed (h) immediate.
Gm,Gg,Avnmvb nvexe
Answer: (a) hateful (b) usually (c) children (d) useless (e) greedy (f) misbehave (g) seriously (h) immediately

18. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Honey is (a) nature produced by honey bees through (b)collect of nectar from (c)differ flowers and then stores them in the hive. But nowadays there are (d) keep who rear bees in (e)wood hives and produce honey (f)commercial. This is (g)full chemical and hazard free activity. With the support of the govt. and (h)government organization approximately 300 bee keepers have been trained for honey production.

Answer: (a) naturally (b) collection (c) different (d) keepers (e) wooden (f) commercially (g) fully (h) non-government

19. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Bangladesh is the most (a)dense populated country. This creates food problem (b)education problem.(c) employment problem, medical problem, shelter problem (d)environment problem. To check the (e) normal growth of population, top most importance should be attached to education of the masses. Keeping the entire population (f) educated it would be (g) possible to develop national (h)aware among them.

Answer:(a) agriculture (b) educational(c)unemployment(d)environmental(e)abnormal(f) uneducated (g) impossible (h) awareness

20. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
An (a)healthy man leads an (b)happy life. He can not enjoy (c)happy. He suffers both (d)physical and (e)mental. He passes his days very (f) pain. His life is very (g)sorrow. He is (h) active.

Answer: (a) unhealthy (b) unhappy (c) happiness (d) physically (e) mentally (f) painfully (g) sorrowful (h) inactive

21. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A (a)honest man is (b)liked by all. On the other hand a man of (c)honest can not lead an (d)pure life. He leads a (e)peace life. He may be (f)solvent but he has (g)content. He does not run after (h)world things.

Answer: (a) dishonest (b) disliked (c) honesty (d) impure (e) peaceful insolvent (g) contentment (h) worldly

22. Gm,Gg,Avnmvb nvexeFill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A good student is (a)mind to his studies. He is (b)respect to his (c)teach. He does not(d)honour anybody. He is free from (e)conduct. He is (f)study. He is not (g)sincere to his study. He maintains (h)punctual.

Answer: (a)mindful (b) respectful (c) teachers (d) dishonor (e) misconduct (f) studies (g) insincere (h) punctuality

23. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
The mane of Kazi Nazrul Islam is not (a)known to anybody. He is a great (b)write. He is also a c)sings. His writings are full of (d)inspire. His (e)contribute to Bengali literature has made him (f)mortal. His writing are (g)revolution. He is our (h)nation poet.

Answer: (a) unknown (b) writer (c)singer (d) inspiration (e)contribution (f)immortal (g)revolutionary (h) national

24. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Smoking is (a)harm her health. It is also (b) cost. (c) smoke should not smoke (d) public. Smoking creates (e)pollute. Smoking causes many (f)curable diseases. It causes (g)comfort to others. But there are many people who are (h)aware of the harmful effect of smoking.

Ans; (a) harmful (b) costly (c) smoker (d) publicly (e) pollution (f) incurable (g) discomfort (h) unaware

25. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Man should be (a)duty. He must know his (b)responsible. By doing his duty (c)proper he can attain (d)prosper. He prospers (e)slow. He is a man of (f)sincere. He is not (g)active. He does not suffer from (h)inactive.

Ans; (a) dutiful (b) responsibility (c) properly (d) prosperity (e) slowly (f) sincerity (g) inactive (h) inactiveness

26. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A pious man is free from (a)sin activities. He is not (b)kind to anyone. He maintains good (c)relation with all. Above all he is not (d)greed. He knows that (e)deeds leads a man to (f)destruct. He enjoys peace (g)mental. He leads a (h)peace life.

Ans; (a) sinful (b) unkind (c) relation (d) greedy (e) misdeeds (f) destruction (g) mentally (h) peaceful

Gm,Gg,Avnmvb nvexe
27. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Before 1971 Bangladesh was not (a) dependent. It earned (b) dependence in 1971. We remember the (c)freed (d)fight for their love of freedom for the country. Their contribution to the country is (e) measurable. They have become (f)mortal. They will remain (g) forgettable. We remember them (h) respect.

Ans; (a) dependent (b) independence (c) freedom (d) fighters (e) immeasurable (f) immortal (g) unforgettable (h) respectfully

28. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A smart person looks (a) cheer. He is also jovial. He does not suffer from (b) frustrate. He is very (c) hope and (d) optimist in life. He is full of enthusiasm. Nothing can (e) damp his spiritable is a man of (f)polite. He is (g) friend with everybody. He does not (h) behave with anybody.

Ans; (a) cheerful (b) frustration (c)hopeful (d) optimistic (e) dampen (f) politeness (g) friendly (h) misbehave

29. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A hard (a) work is (b)hope of his (c)success life. He works (d) hearty to attain (e)prosper. His (f)attain is slow. He passes his days through (g)hard. He is (h)physical strong.

Ans; (a) worker (b) hopeful (c) successful (d) heartily (e) prosperity (f) attainment (g) hardship (h) physically

30. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
(a)Lazy is a bad habit. A lazy man spends his time through (b)idle. He can not earn (c) achieve. He suffers (d)great in life. So he drags a miserable (e)exist. His life is (f) meaning. His (g) depend on other’s is very bad. He is not (h) care of his future.

Ans; (a) laziness (b) idleness (c) achievement (d) greatly (e) existence (f) meaningless (g) dependence (h) careful

Buy A Complete WEB site only @4999 BDTHello 01670 319 719

About the author

hadiul islam

hadiul islam