Practice Sheet of Right form of verbs for HSC Students

Practice Sheet of Right form of verbs for HSC Students

1. One day Hazrat Ali’s (R) favourite shield (a) —— (steal). After a long search it (b) —— (find) with a Jew. He (c) —— (ask) him to return the shield. But the Jew (d) —— (refuse) to return it. He (e) —— (say) that the shield was his. Hazrat Ali’s (R) companions (f) —— (be) very angry. They were ready to take the shield by force. But Hazrat Ali (R) (g) —— (stop) them saying, “No, you must (h) —— (do) it. There is no difference between the caliph and his subjects. So I (i) —— (go) to the court of justice.” So Hazrat Ali (R) (j) —— (seek) the help of the court. It was the caliph who had appointed Sharih Qazi. Seeing the justice the Jew accented Islam.

Answer: a) was stolen b) was found c) asked d) refused e) said f) were g) stopped h) not do i) will go j) sought

2. We (a) —— (make) a journey from Jessore to Khulna by bus. My uncle (b) —— (receive) us at Khulna bus stand. We (c) —— (put) up in my uncle’s house for one day. Early next morning we (d) —— (cross) the Rupsha bridge and (e) —— (take) a microbus which (f) —— (be) bound for Bagerhat. We got off near Ranbijoypur and (g) —— (hire) two rickshaws to take us to the Shat Gombuj Mosque. I (h) —— (find) actually 77 domes including the seven in the central row. We (i) —— (pass) more than one hour around the mosque and went to the mazar of Peer Khan Jahan Ali (Rh.) which (j) —— (stand) on a raised ground.

Answer: a) have made, made b) received c) put d) crossed e) took f) was g) hired h) found i) passed j) stands   

3. There are many people who (a) —— (not take) physical exercise. They can hardly (b)—— (realize) that they themselves (c) —— (ruin) their health. They (d) —— (fall) victim to many diseases. Life (e) —— (become) dull to them. They (f) —— (remain) always ill termed. We (g) —— (build) good health and sound mind through physical exercise. Physical exercise (h) —— (make) our body active and the muscles strong. It also (i) —— (improve) our power of digestion and blood circulation. It (j) —— (give) strength to our brain.                                Answer: a) do not take b) realize c) are ruining, ruin d) fall e) becomes f) remain g) can build h) makes i) improves j) gives

4. Once there (a) —— (live) an idle king. He (b) —— (not undergo) physical labour. As a result, he (c) —— (get) bulky and could not move from one place to another. He (d) —— (call) in a doctor. The doctor (e) —— (be) clever and wise. He did not (f) —— (prescribe) any medicine for the king. He asked the king to buy a club and (g) —— (move) it in the air till his hands (h) —— (get) moistened. The king started (i) —— (follow) the prescription. Thus, the king (j) —— (relive) of his problem.

Answer: a) lived b) did not undergo, could not undergo c) got d) called e) was f) prescribe g) move h) got i) to follow, following j) was relieved

5. Air (a) (be) —— an important element of the environment. But it is constantly being (b) —— (pollute) in many ways. We make fire to cook food and (c) —— (do) many works. This fire emits smoke which (d) —— (contaminate) air. Vehicles pollute air to a great extent by (e) —— (burn) fuel. Air pollution also (f) —— (happen) when coal and oil (g) —— (burn). Mills and factories can be (h) —— (hold) responsible for this pollution. It is high time we (i) —— (check) air pollution. Otherwise, we (j) —— (suffer) a lot.

Answer: a) is b) polluted c) do d) contaminates e) burning f) happens g) are burnt h) held i) checked j) will suffer                                                                                                                                  6. A proverb goes that time and tied wait for none. None (a) —— (call) it back. A man (b) —— (get) back his lost money and health but cannot get his lost time. Time once lost (c) —— (loses) forever. So we (d) —— (make) the best use of our time. We (e) —— (do) our work in time. If we put off our work for tomorrow, we may not get time to do it at all. There are some people who waste time for nothing. They cannot prosper in life. They (f) —— (depend) on others. If we read the biography of the great men, we (g) —— (realize) it. They (h) —— (waste) a single moment uselessly. They (i) —— (be) very industrious from their childhood. We can prosper in life only by (j) —— (follow) their life.

Answer: a) can call b) can get c) is lost d) should make e) should do f) depend g) can realize h) waste i) should be, must be j) following

7. Today, we (a) —— (be) a free nation. We (b) —— (have) to take great pains to achieve freedom. Our war of liberation (c) —— (take) place in 1971. People of all walks of life (d) —— (come) forward and got (e) —— (involve) in the war directly or indirectly. Many a man (f) —— (kill) in the battle field. They (g) —— (not flee) from the battle field (h) —— (show) their backs. Rather, all of them (i) —— (contribute) much to (j) —— (achieve) independence.

Answer: a) are b) had c) took d) came e) involved f) was killed g) did not flee h) showing i) contributed j) achieve          8. A few days ago, I (a) —— (enjoy) an interesting match. It was an (b) —— (excite) match. It (c) —— (play) between the top two teams of our country. On the day of the match, I (d) —— (go) to the Dhaka Stadium quite early. I (e) —— (see) a long line in front of the ticket counter but I (f) —— (be) not discouraged to (g) —— (see) such a huge number of people. Having (h) — — (see) the crowd, I (i) —— (hurry) to the ticket counter and (j) —— (stand) in the line.                                    

Answer: a) enjoyed b) exciting c) was played d) went e) saw f) was g) see h) seen i) hurried j) stood

9. It has been over three hundred years since Emperor Shah Jahan of Delhi (a) —— (build) the Taj Mahal as a tomb for his wife in Agra. Architecturally, it (b) —— (be) one of the most beautiful buildings in the world. The building (c) —— (make) of fine white marble with inlays of coloured marble. It (d) —— (have) eight sides and many open arches. It (e) —— (rest) on a platform or terrace of red sandstone. Four slender white towers (f) —— (rise) from the corners of the terrace. A large dome (g) —— (stand) above the centre of the building. Around this large dome there (h) —— (be) four smaller domes. Just inside the outer walls, there is an open corridor from which the visitors (i) —— (look) through carved marble screens into a central room. The bodies of Shah Jahan and his wife Mumtaz (j) —— (lie) in two graves below this room.

Answer: a) built b) is c) was made d) has e) rests f) rise g) stands h) are i) can look j) lie

10. To err is human. If a man commits crime anytime and repents truly for his misdeed, he may (a) —— (forgive). But the man who (b) —— (not, give up) the wrong (c) —— (suffer) surely. In the long run, he (d) —— (will take) to the land of death. The old sailor (e) —— (be) —— a wrong-door in his long journey. He committed a crime (f) —— (kill) a sea bird (g) —— (call) Albatross. That crime ultimately head (h) —— (bring) bad luck to them. The ship (i) —— (leave) in the icy sea. The sun shone over their head. The wind (j) —— (drop) down. It was a great disaster.

Answer: a) be forgiven b) does not give up c) will suffer d) will be taken e) was f) killing g) called h) brought i) left j) dropped

11. Three hundred years ago, Sir Isaac Newton (a) —— (be) a great man of science. But he was very absent minded about small matters when he (b) —— (think) about a problem. One morning Newton (c) —— (get) up very early because Newton (d) —— (work) on a very difficult problem. Newton was thinking about the problem so deeply that Newton (e) —— (not leave) the problem to go to breakfast. But Marry, his housekeeper, (f) —— (think) Newton (g) —— (need) food. So, the housekeeper (h) —— (take) a pan of water and an egg to his study. The housekeeper (i) —— (want) to boil the egg and (j) —— (stay) with Newton until Newton ate the egg.

Answer: a) was b) thought c) got d) worked e) did not leave f) thought g) needed h) took i) wanted  j) stay

12. A child (a) —— (grow) up in a balanced way if it (b) —— (teach) properly. Home is the best institution in this regard and mother (c) —— (be) the first teacher. So a child should (d) —— (bring) up carefully. Its demand should (e) —— (meet) and everything should (f) —— (do) for its welfare. Our harsh behaviour (g) —— (cause) a great harm to its growth. In that case, it (h) —— (be) able to express itself fully. Thus its originality (i) —— (lose) and the country (j) —— (get) anything special from him.                                                                                                                      

Answer: a) will grow b) is taught c) is d) be brought e) be met f) be done g) may cause, will cause h) will be i) will not lose j) will get

13. It is high time we (a) —— (use) our brain about the curse of dowry. The issue of dowry is to be (b) —— (consider) in view of the country’s socio-economic, cultural, political circumstances. United efforts (c) —— (require) putting an end to the violence against women. A specific framework must be (d) —— (draw) up to be (e) —— (implement). Anyway, we can hope that dowry (f) —— (come) to an end in the time to come. We dare to (g) —— (hope) so because our girls are being (h) —— (educate) day by day. Parents’ mentality (i) —— (change) gradually. People (j) —— (be) more conscious about dowry.

Answer: a) used b) considered c) are required d) drawn e) implemented f) will come g) hope h) educated i) is changing j) are

14. Change is the order of nature because we know the proverb that older changes (a) —— (yield) place to the new. So, nothing (b) —— (remain) new forever. The same we (c) —— (notice) in entertainment also. Old and traditional forms (d) —— (change) by new, modified and modern forms of entertainment. Many of them (e) —— (exist) any longer. Today TV channels and satellite have superseded radio; similarly band and pop music (f) —— (replace) our popular old songs. Football (g) —— (lose) its appeal day by day. Cricket and other games (h) —— (become) more and more popular. Our idea about the popularity of entertainment also (i) —— (change). We’ve started (j) —— (look) upon our forms of all life in a new way.

Answer: a) yielding b) remains c) can notice d) are changed e) exist f) have replaced g) is losing h) have become i) is changing j) to look, looking

15. Cooperation means (a) —— (to work) together for the benefit of all. Without cooperation modern society (b) —— (exist). Cooperation (c) —— (see) at its best among farmers in the dry regions of some parts of Australia and America. The fields (d) —— (irrigate) in these regions. Crops cannot be grown without water. Water (e) —— (bring) to the fields without streams being tapped higher up. For this purpose canals and dams (f) —— (build). The canals have been cut through the fields of more than one farmer. Those who (g) —— (live) higher up the valley than the others (h) —— (allow) to build canals through their land in order to carry water to the fields of farmers lower down. In times of drought all (i) —— (be) able to share the water. Instead of taking all water for themselves the farmers on the higher land leave enough for their neighbours down the valley. Farming in dry areas (j) —— (make) possible by such cooperation. By cooperation farmers have learned to make even the desert produce crops.

Answer: a) working b) will not exist c) is seen d) are irrigated e) is brought f) are built, have been built g) live h) are allowed i) are j) is made

16. Student politics in Bangladesh has a glorious past. Many of our achievements in the national life have (a) —— (come) through student politics. The sacrifices (b) —— (make) by the students for ages have paved the way to our independence. In 1952, our students (c) —— (protest) firmly when the Pakistani rulers tried to (d) —— (introduce) Urdu as the only state language of the then East Pakistan. The students could not tolerate this declaration and so came out on the streets and (e) —— (violate) 144 raising protest and (f) —— (chant) slogan. The fire (g) —— (open) and as a result some students (h) —— (lay) down their lives. And it is only for their sacrifice Bangla along with Urdu (i) —— (introduce) as the state language of the East Pakistan. Alongside this glorious history, the grand history of independent Bangladesh (j) —— (be) also the great contribution of our students.

Answer: a) come b) made c) protested d) introduce e) violated f) chanted g) was opened h) lay i) introducing j) was/is

17. Today, we take for (a) —— (grant) that we (b) —— (have) one machine that (c) —— (allow) us to access the Internet, (d) —— (do) word processing, (e) —— (use) a calculator, watch TV, play games and do a host of other things. But the personal computer only (f) —— (become) available to consumers in 1974. Things really (g) —— (took) off when Microsoft Windows (h) —— (introduce) in 1985 and it (i) —— (be) good that the Internet wouldn’t have (j) —— (had) nearly as big an impact as it has ever since.

Answer: a) granting b) have c) allows d) do e) use f) became g) took h) was introduced i) is j) had

18. Football is a favourite game in our country. It (a) —— (arrange) between two teams (b) —— (contain) eleven players each. The captains of both teams (c) —— (lead) their groups. This is the most exciting and enjoyable game ever (d) —— (play) across the world. It (e) —— (run) for an hour and a half with an interval after half of the time (f) —— (be) over. Any football tournament (g) —— (arrange) between two strong teams can be exciting. The result (h) —— (remain) almost unpredictable till the end because any team might win over the other team (i) —— (score) a goal within seconds. The referee is to see whether rules and order (j) —— (maintain) by the players.

Answer: a) is arranged b) containing c) lead d) has been played e) runs f) is g) arranged h) remains i) scoring j) is maintained

19. True education (a) —— (enlighten) our mind and (b) —— (refine) our sensibility. So, it often (c) —— (compare) with light and is (d) —— (consider) as the pillar of human civilization. It can certainly (e) —— (say) that if a country (f) —— (provide) its people with real education (g) —— (require) for the modern aspects of life not (h) —— (ignore) own culture, it (i) —— (be) able to (j) —— (achieve) all out prosperity for the betterment of the nation.

Answer: a) enlightens b) refines c) is compared d) considered e) be said f) provides g) required h) ignoring i) will be j) achieve  

20. You might have (a) —— (hear) of Solomon who was famous all over the world for his wisdom and intelligence. Once the Queen of Sheba (b) —— (go) to him to test his intelligence. She (c) —— (bring) with her two garlands of flowers: one natural and the other artificial. She (d) —— (place) them before the king (e) —— (take) the natural one. Solomon got puzzled for a moment. Then he saw some bees (f) —— (fly) outside. He had the windows (g) —— (open) by his men. The bees came in and (h) —— (sit) on the natural one. Thus, he could (i) —— (identify) the real flowers and could (j) —— (outwit) the Queen of Sheba in the race of intelligence.

Answer: a) heard b) went c) brought d) placed e) to take, taking f) flying g) opened h) sat i) identify j) outwit

21. Dowry (a) —— (regard) as a great curse in our society. It may (b) —— (compare) to cancer that (c) —— (increase) in our society at a great speed. The fathers of the brides (d) —— (victimize) for dowry. If steps (e) —— (take) against those greedy people, it (f) —— (grasp) our society. It is mainly (g) —— (notice) in the rich and educated society where people (h) —— (take) dowry as their right. So, we have (i) —— (develop) morality. The culprits should (j) —— (punish) to control it. Otherwise, it will be a society of torture and exploitation.

Answer: a) is regarded b) be compared c) is increasing d) are victimized e) are not taken f) will grasp g) noticed h) take i) to develop j) be punished

22. Why do our parents (a) —— (want) us to (b) —— (go) to schools, colleges, or universities? They want us (c) —— (learn) to read and write and (d) —— (acquire) knowledge so that we (e) —— (earn) money and (f) —— (live) comfortably as gentlemen. The saying (g) —— (go) in our country that whoever (h) —— (learn) and (i) —— (read) (j) —— (ride) in cars and on horses.

Answer: a) want b) go c) to learn d) acquire e) can earn f) live g) goes h) learns i) reads j) can ride

23. I (a) —— (be) a second year college student and my annual exam. (b) —— (be) close at hand. I (c) —— (need) to study a lot. However, conditions at my house (d) —— (be) not at all favourable. My elder sister (e) —— (get) married last month and since then her share of the household chores has (f) —— (fall) upon my shoulders. On top of that, my aunt has just (g) —— (have) a new baby boy. He (h) —— (scream) all the time and keeps everyone up late into the night. I’m really worried about my (i) —— (come) exams. Tell me, what should I (j) —— (do)?

Answer: a) am b) is c) need d) are e) got f) fallen g) had h) screams i) coming j) do

24. Gun control (a) —— (be) one of many realms of polarization in American politics. It (b) —— (be) one of the fewest countries of the world where a person’s right to carry a gun (c) —— (protect) by the constitution. Two recent deadly events (d) —— (shake) even the most complacent mind of American commentators. On the night of October 1, 2017 Stephen Paddock from his hotel room on the 32nd floor of the Mandalay Bay hotel in Las Vegas, (e) —— (spray) bullets on 22000 concertgoers, (f) —— (kill) 59 people and (g) —— (injure) more than 500 in the deadliest mass shooting in the US history. Twenty three guns (h) —— (find) in his room and more in his house later. More lives (i) —— (lose) in gun-related deaths in the US since 1968 than there (j) —— (be) deaths of American citizens in all the wars the country have fought.

Answer: a) is b) is c) protected d) have shaken e) sprayed f) killed g) injured h) were found i) lost j) were

25. One very conspicuous change in our society (a) —— (be) the presence of working women outside the home. Of course, it (b) —— (acknowledge) that women have always (c) —— (work) within the household but this commonly (d) —— (count) as ‘work’. Even their role in agricultural societies (e) —— (recognize) either. From the urge (f) —— (establish) their own identity, many of them are now (g) —— (enter) the outside workforce. They (h) —— (join) a wide range of professions. Moreover, it is not only educated women who (i) —— (opt) to work but women with little or no education (j) —— (come) out of their cocoons to become self-reliant.

 Answer: a) is b) is acknowledged c) worked d) is not counted e) is not/was not recognized f) established g) entering h) are joining i) are opting j) have come

26. Jerry is an orphan. He (a) —— (come) to the orphanage at the age of four. He (b) —— (lose) his parents in his infancy. Then he (c) —— (commit) to the care of the orphanage. He could hardly (d) —— (recollect) his parents’ memory. In spite of (e) —— (be) an orphan, he had developed a strong fabric of morality. His inimitable morality (f) —— (draw) him close to the writer. The writer (g) —— (impress) with him. She started (h) —— (show) affectation for him. Jerry (i) —— (take) her for his mother. He fabricated a lie (j) —— (win) her heart.

Answer: a) came b) lost c) was committed d) recollect e) being f) drew g) was impressed h) to show/showing i) took j) to win/winning  

27. Air (a) —— (be) an important element of the environment. But it is constantly being (b) —— (pollute) in many ways. We make fire to cook food and (c) —— (do) many works. This fire emits smoke which (d) —— (contaminate) air. Vehicles pollute air to a great extent by (e) —— (burn) fuel. Air pollution also (f) —— (happen) when coal and oil (g) —— (burn). Mills and factories can be (h) —— (hold) responsible for this pollution. It is high time we (i) —— (check) air pollution. Otherwise, we (j) —— (suffer) a lot.

Answer: a) is b) polluted c) do d) contaminates e) burning f) happens g) are burnt h) held i) should check/checked j) will suffer/have to suffer

28. One night the entire village was sleeping. The boy Bayazid Bustami was busy in study. His mother (a) —— (sleep). Suddenly she woke up and (b) —— (feel) thirsty. (c) —— (call) her son, she told her son to give her a glass of water and (d) —— (fall) asleep again. When Bayazid went to the pitcher, he (e) —— (find) it empty. So, he went out with the pitcher in search of water. After a while he (f) —— (come) back home with water and found his mother (g) —— (sleep). Then he waited (h) —— (stand) by her bed with a glass of water. He did not make any sound lest she (i) —— (wake) up. Suddenly his mother woke up and saw him with the glass of water. At once she could understand what the matter (j) —— (be).

Answer: a) was sleeping b) felt c) calling d) fell e) found f) came g) sleeping h) standing i) should wake/might wake j) was

29. The great leader of our country whom we love and admire is Sher-E-Bangla A.K. Fazlul Huqs (a) —— (mean) tiger. Fazlul Huq (b) —— (fight) for the cause of the country as like as a tiger. So, he (c) —— (call) Sher-E-Bangla. His father Kazi Wazed Ali (d) —— (be) a renowned pleader in the Barisal Bar. From his boyhood, Fazlul Huq was very meritorious. One day the boy Fazlul Huq (e) —— (read) in his room. His father (f) —— (pass) by. He saw his son (g) —— (read) his lessons and (h) —— (tear) off the pages of his book one after another. He at once (i) —— (enter) the room and said. “O my boy, why you (j) —— (play) with your book?”

Answer: a) means b) fought c) is called d) was e) was reading f) was passing g) reading h) tearing i) entered j) are playing  

30. Man has an unquenchable thirst for knowledge. He (a) —— (satisfy) with what he has known and seen. He wants to know and see more and more. This curiosity to know more (b) —— (inspire) him to undertake and carry out hard and dangerous tasks. And this eventually (c) —— (result) in epoch-making discoveries and inventions. In the fields of science and technology man in the meantime (d) —— (achieve) what was inconceivable before. Man already (e) —— (land) on the moon and (f) —— (prepare) for the journeys to Mars. Telephone and Internet (g) —— (quicken) the system of communication. The use of science has (h) —— (enable) him to save the life of a dying patient through life support. Man can (i) —— (reach) a long distance within a few hours. But he could not even (j) —— (think) of it in the past.

Answer: a) is not satisfied b) inspires c) results d) has achieved e) has landed f) is preparing g) have quickened h) enabled i) reach j) think  

31. Many events of great importance (a) —— (take) place during the last century. Significant advances (b) —— (make) in the field of science and technology. Many European colonies (c) —— (gain) independence. The movement for democracy (d) —— (become) prominent in many parts of the world. Two world wars (e) —— (break) out in this century. It also (f) —— (witness) the misuse of automatic energy. Two cities of Japan were completely (g) —— (destroy) as a result of the dropping of atom bombs. However, the emergence of Bangladesh as an independent nation (h) —— (become) a momentous event. After a bloody war of nine months Bangladesh (i) —— (bear). Now we (j) —— (hold) our heads high in the community of nations.

Answer: a) took b) have been made c) gained d) has become e) broke f) witnessed g) destroyed h) became i) was born j) can hold  

32. Time and tide (a) —— (wait) for none. It (b) —— (go) on and on. It not (c) —— (take) any rest. It is never constant. Time once gone is gone for ever. Lost health may be (d) —— (regain) by medicine and proper caring and nursing, lost wealth by dint of hard labour but lost time cannot be (e) —— (recover) by any means because nobody (f) —— (stop) the ceaseless onward march of time. Success in life (g) —— (depend) on the best use of time. If we (h) —— (make) proper division of our time and (i) —— (do) our duties accordingly, we are sure that we will be able to march in life and (j) —— (reach) the cherished goal of our life.

Answer: a) wait b) goes c) does not take d) regained e) recovered f) can stop g) depends h) make i) do j) reach

33. Parents (a) —— (be) blessings of God to us. When a child (b) —— (bear), their joys (c) —— (know) no bounds. They (d) —— (start) (e) —— (think) how to (f) —— (nurse) and (g) —— (bring) their children up. They (h) —— (remain) safe under the custody of their presents since birth. Parents never mind (i) —— (take) pains for the upbringing of their off-spring. We (j) —— never (offend) our parents.

Answer: a) are b) is born c) know d) start e) to think/thinking f) nurse g) bring h) remain i) taking j) should never offend

34. There are many reasons for which many students in our country (a) —— (fail) in English. That English is a foreign language is the main reason. English is as if it (b) —— (to be) a language (c) —— (mean) for a particular class of people. It (d) —— (regard) as a sheer wastage of time. They (e) —— (begin) to cram English as though they (f) —— (consider) cramming is the only way to learn English. But (g) —— (have) they been earnest in learning English, they could have (h) —— (learn) it easily. Moreover they are not (i) —— (motivate) properly. In addition the text books (j) —— (not write) according to the need of the learner.

Answer: a) fail b) were c) meaning/meant d) is regarded e) begin f) considered g) had h) learnt i) motivated j) are not written  

35. A proverb goes that time and tide wait for none. Since the dawn of civilization, time is (a) —— (move). It (b) —— (take) any rest. It is never constant. Time once gone is (c) —— (go) forever. Lost health may be regained by medicine and proper caring and nursing. Lost time cannot be (d) —— (recover) by any means because nobody can stop the ceaseless onward march of time. Life (e) —— (be) nothing but the sum total of some moments. So, everybody should (f) —— (utilize) every moment of his life. But everyone (g) —— (do) so. Only a few people (h) —— (make) proper use of time and they can (i) —— (rise) to the pinnacles of glory by (j) —— (overcome) the problems of life in this world. We should follow them.

Answer: a) moving b) does not take c) gone d) recovered e) is f) utilize g) does not do h) make i) rise j) overcoming  

36. Mr Mojumder (a) —— (be) an English teacher for last 15 years. We are his students now. Earlier we (b) —— (have) another teacher, Mr Sarker. We never (c) —— (see) him smiling. He (d) —— (not, explain) anything to us. We really (e) —— (feel) bored in his class. However, Mr Mojumder (f) —— (change) our class with his nice attitude. Every day he (g) —— (involve) us in pair work and group work. We have a presentation in English on Monday. We (h) —— (present) survey findings on Tobacco Consumption. For last few days, we (i) —— (work) hard for a smart presentation. My team (j) —— (decide) to do power point presentation.

Answer: a) has been b) had c) saw d) did not explain e) felt f) changed/has changed g) involves h) will present i) worked j) has decided

37. The universe (a) —— (believe) to be a very vast thing. In fact, it is unimaginably vast. But the primitive people (b) —— (have) a very narrow idea about the size and nature of the universe. They (c) —— (assume) that the earth was flat and stationary. They (d) —— (think) that the earth was at the centre of the universe while the sun, the moon and the planets (e) —— (move) round the earth. To them, the earth was the largest thing in existence. The eternal mystery of the world (f) —— (be) its comprehensibility. It is the fundamental emotion which (g) —— (stand) at the cradle of true art and true science. It was the experience of mystery even if (h) —— (mix) with fear. The individual (i) —— (feel) about the futility of human desires and the sublimity and marvellous order which (j) —— (reveal) themselves both in nature and in the world of thought.

Answer: a) is believed b) had c) assumed d) thought e) moved f) is g) stands h) mixed i) feeling j) revels  

38. Bookish knowledge (a) — (become) useless when one (b) — (not apply) it in the real life. In our practical life, we (c) — (mix) with different types of people and we get (d) — (enrich) by learning from their way of living, manners and other things. If we (e) — (keep) our eyes and ears (f) — (open) we can learn good things of life. The outside world (g) — (give) us a wide scope of (h) — (know) different people and their culture. The things (i) — (receive) at schools and colleges are important but what we (j) — (learn) from our practical life is precious.

Answer: a) becomes b) cannot apply c) mix d) enriched e) keep f) open g) will give h) knowing i) received j) have learnt/learnt

Right form of verb

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.