«

»

Mar 25

Passage Narration for JSC Examination 2017

Passage Narration for JSC Examination 2017 :

1. “Have you offered your prayer today ? I said to my cousin . “NO , I have forgotten , ” he said . ” That ‘S bad , ” I said . ” We must pray to Almighty everyday.”

Ans: I asked my cousin if he offered his prayer that day . He replied in the negative and said that he had forgotten . I remarked that that was bad . I added that we must pray to almighty everyday .

2. Father said to Rina , “Do you know why I have sent you to school ? Rina said, “Yes , know . I have been sent to school to receive education .” “Right , said he.

Ans: Father asked Rina if she knew why he had sent her to school . Rina replied in the affirmative and said that she knew . she added that she had been sent to school to receive education . Father remarked that she was right .

3. Shamim said to Karim, “How are you ? ” I went to your house yesterday , but did not find you.” “I went to the station ,” said Karim, ” I had to receive my maternal uncle there.”

Ans: Shamim asked karim how he (k) was . He added that he (s) had gone to his (k) house the previous day , but had not found him . Karim replied that he had gone to the station . He added that he had to receive his maternal uncle there .

4. The teacher said to the student , “Have you prepared your lesson today ? ” “No , sir,” replied the student . The teacher said, “why have you not prepared ?” “I was suffering from headache yesterday,” replied the student. (c.b’16)

Ans: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day . The student respectfully replied in the negative . At this the teacher asked him why he had not prepared . The student respectfully replied that he had been suffering from headache the previous day .

5. “I came here yesterday from my vilage, ” he said. ” why did you come ? ” I asked . ” My mother sent me to you with this letter.” “How is your mother ? I have not seen her for a long time. I hope she is quit well.” (ch.b’16)

Ans: He told me that he had gone there the previous day from his village . I asked him why he had gone . He replied that his mother sent him to me with that letter . Hearing this I asked him how his mother was . I added that I had not seen her for long time .

6. ” What’s your programme after the examination ? ” asked Salam. Kamal said, ‘ I ‘ve not yet decided .” “Let us go on a picnic ,” said Salam. “What an excellent idea it is ! ” said Kamal.

Ans: Salam asked Kamal what was the programme after the examination . Kamal replied that he had not yet decided . The Salam proposed to him (k) that they should go on a picnic . Kamal exclaimed wiith joy that it was an excellent idea .

7. “Have you taken your meal , Tania ? said the mother . “Yes, I have taken my meal , ” replied Tania. “Will you eat any fruit ? Eat some mangoes .” the mother said .

Ans: The mother asked Tnia if she had taken meal . Tania replied in the affirmative and said that he had taken her meal . The mother again asked if she woul eat any fruit and advised her to eat some mangoes .

9. My friend said to me, “Why are you reading at this hour ? It is time for prayer. Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you.”

Ans:

10. Lubna said to me ,”Have you finished reading the book I gave you yesterday? ” “Yes, I have finished reading the book,” I reolied . ” What an interesting book it is ! I wish I would borrow the book earlier , ” I said . ” Will you return the book to today ?” she said.

Ans :
Lubna asked me if I had finished reading the book she had given me the previous day. I replied in the affirmative and said that I had finished reading the book . I also exclaimed that it was a very interesting book and I wished I could borrow the book earlier . Lubna asked me if I should return the book to her that day .

11. The father said to his daughter , ” Do you know why I have sent you to school? The daughter said, “Yes , I know . I have been to school to learn , to read and to write.”

Ans: The father asked his daughter if she knew why he had sent her to school to read and write .

12. Sakif said to his brother , ” where are you going ? I want to go with you .” ” No , you can not go with me . Stay at home and study attentively for the ensuing examination .”

Ans: Sakif asked his brother wher he was going . He added that he wanted to go with him . His brother insisted that he coul not go with him and advised him to stay at home and to study attentively for the ensuing examination .

13. Father said to Saima , “Read attentively in order to get GPA- 5.” “i am reading seriously . Please pray to Allah for my success , ” said Saima. “May Allah bless you .”

Ans : Father advised Saima to read attentively in order to get GPA -5 . Saima replied that she was reading seriously and requested him to pray to allah for her success. Then father prayed that Allah might bless her .

14. “I have lost my tooth ,” said Samira. “How ugly will I look ! “Don’t worry ,” said Mina . “Just put your tooth into a rat ‘s hole and a rat will give you one of it’s finest teeth,” Mina said .

Ans : Samira told Mina that she had lost her tooth . She also exclaimed with sorrow that she would look very ugly . Mina told her (s) not to worry . she also told her to put her (s)tooth into a rat’s hole and a rat woul give her (s) one of its finest teeth .

15. “Have you offered your prayer tody ?” Said my my father . I replied , “No, I have forgotten ,” ” Go to the prayer hall now . May the creator bless you , said he .

Ans : My father asked me if I had offered my prayer that day . I replied in the negative and said that I had forgotten . My mother told me to go to the prayer . hall then . He also prayed that the creator might bless me .

16. The traveler said to the peasant , Can you tell me the way to the nearest inn? The peasant said , “yes, I can . Do you want one in which you can spend the night ?” The traveller said , “I do not wish to stay there , but I only want a meal .”

Ans:

The traveller asked asked the peasant if he could tell him (t) the way to the nearest inn. The peasant replied that he could tell . He also asked him (t) if he (t) wanted one in which he (t) could spend the night . The traveller replied that he did not wish to stay but he only wanted a meal .

17. “Why don’t you attend the classes ?” the teacher said to the boy . “You can not expect good results unless you attend the class as I tell you .” “I am sorry sir , I have offended you , “said the boy . “Thank you .” said the teacher .

Ans: The teacher asked the boy why he did not attend the class . And added that he (t) could not expect good result unless he (b) attended classes as he told him(b) . The boy begged pardon with respect that he was sorry and added that he had offended him (t) . The teacher thanked the boy /him.

18. ” I Came here yesterday from my town , ” Fatema said . “Why did you come here ?” I asked . “My mother sent m e to you with this letter .” “How is your mother “?.

Ans: Fatema told me that she had gone there the previous day from her town . I asked her why she had gone there . She replied that her mother had sent her to me with that letter . I again asked her how her mother was .

19. ” Why were you absent ?” said the teacher . The head teacher is very angry with you . Go to him at once .” I was seriously ill , ” said papiya .

Ans: The teacher asked papia why she (p) had been absent and said that the Head teacher was very angry with her .(p) and advised /ordered her (p)n to go to him at once . Papiya replied that she (p) had been seriously ill.

20. The teacher said to kamal , “why are you talking in the class ? You should behave yourself.” Kamal replied , “Sir, I am sorry . I am asking Jamal to lend me his pen . My pen has run out .” The teacher said , “B e attentive and listen to my teacher .

Ans: The teacher asked kamal why he was talking in the class . He (t) added that he (k) should behave himself . Kamal replied respectfully that he was sorry . He added that he was asking Jamal to lend him . He farther added that his pen had run out . The teacher advised kamal to be attentive and listen to his lecture .

21. My friend said to me , “why are you reading at this hour ? It is time for prayer . Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you.”

Ans: My friend asked me why I was reading at that hour and also added that it was time for prayer . He also suggested that they should go out for a walk after saying prayer . I said in affirmative and agreed with him .

22. ” Why did you not go to school yesterday ?” said the mother to the girl. ” I was ill ,” the girl replied . “How are you today ?” the mother asked again . ” I am well , ” said the girl. “Don’t worry for me.”

Ans: The mother asked the girl why she (g) had not gone to school the previous day . The girl replied that she (g) had had been ill . Then the mother again asked her how she (g) was that day . The girl said that she was well and she also told her mother not to worry for her .

23. The new teacher entered the classroom and said, “Can you tell me what I should do now?” “No Sir.”, one of the students said. The teacher smiled and said, “Try to guess.” “You should introduce yourself to us.” another student said. “Thank you.” said the teacher. “You’re really brilliant.”
Answer: The new teacher entered the classroom and asked the students if they couldtell him what he should do then. One of the students replied respectfully in the negative. The teacher smiled and told them to try to guess. Another student said that he should introduce himself to them. The teacher thanked him and said that he wasreally brilliant.

24. the teacher said to the boy, “Why do you make a noise in the class? You are not attentive to your lessons.” “Sorry Sir” said the boy. “I was asking for a pen to my friend.” “Be attentive and listen to what I say.”
Answer: The teacher asked the boy why he (B) made a noise in the class. He added that he (B) was not attentive to his (B) lessons. The boy apologized to the teacher respectfully. He added that he (B) had been asking for a pen to his (B) friend. Then the teacher advised him (B) to be attentive and to listen to what he (T) said.

25. Omar(R) said to the woman, “Where do you live?” The woman said, “I live in a poor hut south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?” Hazrat Omar(R) said, “Go home. I am coming with food and money

Answer: Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to this town. She added that she was hungry but therewas no food in her house. She also asked him if he would give her something to eat. Hazrat Omar (R) told her to go home and added that he was coming with food and money.

26. The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for two days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work.”said the old man.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for two days. The maid asked him why he begged. She again asked him if could not work. Replying negatively the old man said that he was unable to work.

27.“Nasreen, have you done your English lesson today?” asked the teacher.” Yes” Sir, I have done it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Nasreen. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again
|
Answer: The teacher asked Nasreen if she had done her English lesson that day.Replying respectfully in the positive Nasreen said that she had done it. But she added that she had not understood some grammatical points. The teacher asked her where the problem was. He proposed that they should try again.

28. A fruit seller said, “Which fruit do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The fruit selller said, “I have coconut, guava and jackfruit.” The customer said, “Give one kg of guava as it will be the substitution of Australian apples

Answer: A fruit seller asked the customer which fruit he wanted to buy. Then he said that he (S) had apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kasmir. The customer asked the fruit seller what fruits of their country he (S) had. The fruit seller replied that he (S) had coconut, guava and jackfruit. The customer requested him (S) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

29. “I have got G.P.A. 5 in the S.S.C. Examination,” said Kamal. “Congratulations.” “What do you intend to do now?” asked Hasan.“I want to study in a reputed college. I will try to get myself admitted into Dhaka College, Said Kamal.

Answer: Kamal said that he had got GPA- 5 in the SSC examination. Hasancongratulated Kamal. He asked him (K) what he (K) intend to do then. Kamal replied that he (K) wanted to study in a reputed college and he (K) added that he would try to get himself admitted into Dhaka college.

30. “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing.My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man

Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

31.“Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab“No, I have never gone there, replied Labib. “But I desire for visiting the place” “I had an opportunity to visit the sea beach last year “said Shabab” “Let us go there this week.”

Answer:Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he(L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

10. “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home” Roka said” Did you receive it in time? she asked “No, I did not receive” I replied.

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I had receivedit in time. I replied in the negative that I had not received it.

11. The man said to the manager “May I come in Sir ?”“Yes,” come in .“What do you want ?”said the manager “I want to open a bank account in your bank ,”said the man .”Can you tell me the process of opening a savings account?”

Answer: The man respectfully the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The manreplied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

32. ***The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,”replaid the traveller.” I only want a meal

Answer:The traveller asked the peasant if he(P) could tell him(T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he onlywanted a meal.

33.I said the passer- by, “What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said

Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeingthe people running here and there. I exclaimed with joy that they were very happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed toenjoy that.

34. The teacher said to the Student, “Have you prepared your lesson today?’’“No, Sir ,’’replied the student. The teacher said, “Why?’’ “I was suffering from headache .I shall do my work tomorrow,’’ replied the Student

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. He (S)respectfully replied that he had not. The teacher again asked why he had not prepared his lesson. The student replied that he had been suffering from headache the previous day. He (S) added that he would do his work the next day.
35. I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

36.***** “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man.
Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure layhidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sonsasked him how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.
37. Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet, “replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.
Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment.Farahreplied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction,Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that she had worked on it several hours the previous day.

38.“Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”
Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratanreplied respectfully in the affirmative and said that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

39. My sister said to me, “Why are you reading this hour? Don’t you think that it is a time of prayer? Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you,” said I.
Answer: My sister asked me why I was reading that hour. She again asked if I did notthink that it was time of prayer. She proposed to me that we should go out for a walk after saying prayer. I replied in the affirmative and said that I agreed with her.

40. ****The teacher said to the boy, “Do you think that honesty is the best policy?” “Yes Sir. I think so.” Then learn to be honest from your boyhood.” said the teacher. “Thank you, sir.” said the boy. “May Allah grant you a long life. “said the teacher to the boy.
Answer: The teacher asked the boy if he thought that honesty is the best policy. The boy replied respectfully in the affirmative and said that he thought so. Then the teacher advised him to learn to be honest from his boyhood. The boy thanked his teacher politely. The teacher wished that Allah might grant him a long life.

41. “May I come in, Sir,” “Yes, come in.What do you want?” “How can I help you?” said the Manager. “I want to open a bank account in your bank.” said the man. “Can you tell me the process of opening a saving account?”
Answer: The man respectfully asked the manager if he (man) might go in. He (manager) replied in the affirmative and told him (Man) to come in. He also aked him what he (man) wanted. The manager asked him how he could help him. The manreplied that he wanted to open a bank account in his (manager) bank. He also asked him (manager) if he could tell him (man) the process of opening a savings account.

42. **** The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.
Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

43. *****Sakib said to his English teacher, “Sir, I want to improve my English. How can I do that? Can you help me?” “Don’t worry, I will help you.” said the teacher. “Thank you, sir,” said Sakib. “Give emphasis on all the four skills of language namely listening, speaking , reading and writing,” said the teacher
Answer: Sakib respectfully told his English teacher that he wanted to improve hisEnglish. He (s)then asked him how he could do that. He (s) further asked if he couldhelp him. The teacher told him not to worry and he would help him. Sakib respectfully thanked him. The teacher advised him to give emphasis on all the four skills of language namely listening, speaking, reading and writing.

44. ‘Shima, can you tell me what I am teaching?” the teacher asked. I’m sorry. Sir. I can’t follow,” replied Shima. “You can’t because you are attentive, ‘the teacher said.
Answer: The teacher asked Shima if she could tell him what he was teaching. Shimareplied in the negative that she could not follow. The teacher then told that she couldnot follow because she was not attentive.
45. ****“Have you done your home work?” The mother said to the daughter, “No, I’ve forgotten.” said the daughter. “That’s very bad. You must be more careful about your homework. By doing so, you can’t expect to do well in your studies.’ said the mother.
Answer: The mother asked the daughter if she had done her home works. The daughter replied in the negative and told that she had forgotten. The mother told that that was very bad. She suggested the daughter that she must be more careful abouther home work. She also warned her daughter that by doing so, she could not expectto do well in the examination.

About the author

mazhar 01740163613

Muhammad mazharul islam, B .A (hons in english), M.A(English) , National university.

1 comment

  1. Mahmudul Hasan

    You have done a good job. Students from any part of Bangladesh can be benefited following your site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>