About mazhar 01740163613

Muhammad mazharul islam, B .A (hons in english), M.A(English) , National university.

Suffix and prefix for JSC Exam

Suffix and prefix for JSC Exam

1. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Every man does not have the same ability. It differs from man to man. (a)educate can develop one’s ability, but yet the (b) differ remains. An educated man can do something that is (c) possible for an d)educated man. It is because education can (e) able him to do it.(f)academy education is not enough for (g)lighten the mentality of man. But it is necessary for awarding certificates and h) measure of knowledge.

Ans;(a) education(b)difference(c)impossible (d) uneducated (e) enable(f) academic (g) enlightening (h) measurement

2. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
To become sure of doing well in the examination, you have to be attentive to studies. Regular practice can (a)sure your better performance. But if you are (b)attentive and (c)regular you cannot expect to do so. Remember that (d)regularity will result in (e)satisfactory performance. Our students know this. But still many of them fail to show better (f) perform because they are (g) neglect of their duties we must believe that willful (h)negligent is a crime.

Ans; (a) ensure (b) inattentive (c) irregular (d) irregularity (e) unsatisfactory (f) performance (g) neglectful (h) negligence

3. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Population is on the rise in our country. Families are breaking. The (a)break of joint families leads to the (b)separate of family members. This is one of the dominant reasons of (c)divide (d)division and (e)fragmentof land.(f)consequent, the quantity of lands is g)gradualdecreasing. Too many boundaries on land cause problem in (h)cultivate.

Ans; (a) breakage (b) separation (c) division (d) subdivision (e) fragmentation (f) consequently (g) gradually (h) cultivation

4. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Students learn lessons and keep them in memory. If the lesson is (a) interest, it is easy for them. If it is (b)interesting they may feel it difficult. They also often practice. They should try (e) repeated for understanding. Students should be (f)mind. They should be (g)labour.They should try (h)frequent if they fail to understand any lesson.

Answer: (a) interesting (b)uninteresting (c)memorize (d)memorization (e) repeatedly (f)mindful (g)labourious (h)frequently

5. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
We have both (a)happy and (b)happiness is this world. When somebody is (c)successful in his mission, he is happy. While he is (d)success, he is unhappy. (e)Prolongunhappiness in one’s life is unbearable. Happiness is a (f)relate term. Moreover, it is an (g)visible abstract thing. It is said that happiness lies in h)content and nothing is more transitory than happiness in this world.

Ans:(a)happiness (b)unhappiness (c)successful (d)unsuccessful (e)prolonged (f)relative (g)invisible (h)contentment

6. Fill in the gaps used in the following text by adding suffex,prefix or both with the root words underlined in the text.
Our (a) nation memorial (b) symbol the nation’s respect for the martyrs of the liberation war. It is an (c) achieve which is d) measurable. Our freedom fighters showed their unique (e) hero in the war against the well armed soldiers of Pakistan. The Pakistani soldiers killed our people (f)merciless. They continued atrocities in (g) associate with the local(h)collaborate.However,they were defeated in the end.

Answer:(a)national(b)symbolizes (c)achievement (d)immeasurable (e)heroism (f)mercilessly (g)association (h)collaborators

7. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
(a)Free is the constitutional right of man. So every man wishes to be free. We wanted freedom. But the Pakistani(b)rule wanted to keep us under(c)subjugate by all means. So the war of liberation broke out. Our freedom fighters fought with d)resistible strength of mind and came out (e)victory. (f)free is our congenital right and our (g)dependence is our most (h)glory achievement in the history of Bangladesh.

Answer:(a)freedom(b)rulers(c)subjugation(d)irresistible(e)victorious(f)freedom (g)independence (h)glorious

8. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
a)Truth people are honest.(b)truthful is a great virtue. One cannot have the virtue of(c)honest without speaking the truth.(d)honest people tell a lie for personal interest.(e)dishonest spoils other human qualities in life. People who are (f) virtue are honest and truthful. They are also (g)believe in god and they fear only god. They are (h)lovedto all.

Answer: (a) truthful (b)truthfulness (c)honesty (d)dishonest (e) Dishonesty (f) virtuous (g)believers (h) beloved

9. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Food (a)adulterate is a great problem in the country.(b)adulterate food is (c)harm to health. Some (d)scrupulous businessmen adulterate food to make money. By eating adulterated food we will get (e)curable disease. Steps have been taken by the government to stop the(f)practiceof food adulteration. It is not a (g)punish offence to make food and fruits (h)poison by using any chemical or any substance

Ans:(a)adulteration(b)adulterated (c)harmful (d)unscrupulous (e)incurable (f)malpractice (g)punishable (h)poisonous

10. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Our independence is our (a)glory achievement. We feel proud of our independence. Today we have our own national flag. When it is (b)hoist, it flutters (c)glorify the sacrifice of our freedom fighters. We should not (d)honourthem. We should not be (e)grateful to them. We pay tribute to them f)occasion. We make (g)arrange of a function and begin it (h)ceremony in memory of them. Is it enough?

Answer:(a)glorious(b)hoisted(c)glorifying(d)dishonour(e)ungrateful (f)occasionally (g) arrangement (h)ceremonially

11. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Good health means (a)sound of body and mind. Health is the root of all (b)happy. One should take exercise. (c)regular to keep a good health. He is also to observe the rules of d)clean. An e)healthy man cannot enjoy life. He suffers from frustration. (f)hopeless etc.On the other hand a (g)health man can enjoy his life (h)full.

Answer (a) soundness (b) happiness (c) regularly (d) cleanliness (e) unhealthy (f) hopelessness (g) healthy (h) fully

12. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
The (a)important of television is too many to describe. It is like a stage where (b)perform are seen and heard. It gives us news on (c)nation and international matters. Television has a great educative value. It teachers the (d)literate and students. It (e)large our knowledge. It has broken the wall between the educated and the (f)educated. Television has some (g)merits too.So,television programmes should be (h)careful produced.

Answer: (a) Importance (b) performers (c) national (d) illiterate (e) enlarges (f) uneducated (g) demerits (h) carefully

13. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Trees are (a)use to man in many ways. They are companions in our day to day life. It is (b)possible to build our homes, furniture etc.without trees. Trees save us from flood and (c)nature calamities. It (d)strength the soil. If we cut trees at random. There will be ecological (e)balanced. So, tree (f)plant programme should be extended for a better, (g)happy and (h)healthy life.

Answer: (a) usefully (b) impossible (c) natural (d) strengthen (e) imbalance (f) plantation (g) happier (h) healthier

14. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
My mother has come of a (a)respect Muslim family. She is very polite,(b)affection and intelligent. She manages the family(c)nice. Nice loves ma (d)dear. She is ready to sacrifice her own (e)happy for us. She gives much important on (f)truthful and honesty. She advises us not to follow any (g)honesty in the life and not to do anything (h)wisely.

Answer: (a) respectable (b) affectionate (c) nicely (d) dearly (e) happiness (f) truthfulness (g) dishonesty (h) unwisely

15. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A day (a)labour is the who does manual labour in various fields. He is not (b)known to us. He is to be (c)health, strong and stout. He works hard from dawn to dusk for his (d)employ. He cannot lead an (e)dependent life. He is to depend on his employer. He cannot lead a (f) peace life. He always leads a very (g) happy and (h)decent life.

Answer: (a) laborer (b) unknown (c) healthy (d) employer (e) independent(f)peaceful (g) unhappy (h) indecent

16. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Money is the means of leading (a)world life.(b)short of money makes our life (c)deplore. We cannot lead our life. (d) proper in want of money. But there is (e)difficult in earning money. Our peace and prosperity are f) dependon proper utilization of money. Spending money in an (g)proper way can lead us to the path of destruction. So, we should be (h) care in spending money.

Answer: (a) worldly (b) shortage (c) deplorable (d) properly (e) difficulty (f) dependent (g) improper (h) careful

17. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Dowry system is the most (a) hate system in our society. (b) usual in our society female (c)child are considered inferior to male children. They are thought to be (d)use to the society. So, during marriage ceremony a section of (e)greed people claim much wealth or money from the guardians of the brides. If the guardians fail to fulfill the demand of their bridegroom, they (f)behave with their wives and sometimes torture them (g)serious. This problem must be removed (h) immediate.

Answer: (a) hateful (b) usually (c) children (d) useless (e) greedy (f) misbehave (g) seriously (h) immediately

18. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Honey is (a) nature produced by honey bees through (b)collect of nectar from (c)differ flowers and then stores them in the hive. But nowadays there are (d) keep who rear bees in (e)wood hives and produce honey (f)commercial. This is (g)full chemical and hazard free activity. With the support of the govt. and (h)government organization approximately 300 bee keepers have been trained for honey production.

Answer: (a) naturally (b) collection (c) different (d) keepers (e) wooden (f) commercially (g) fully (h) non-government

19. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Bangladesh is the most (a)dense populated country. This creates food problem (b)education problem.(c)employment problem, medical problem, shelter problem (d)environment problem. To check the (e) normal growth of population, top most importance should be attached to education of the masses. Keeping the entire population (f)educated it would be (g) possible to develop national (h)aware among them.

Answer:(a) agriculture (b) educational(c)unemployment(d)environmental(e)abnormal(f) uneducated (g) impossible (h) awareness

20. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
An (a)healthy man leads an (b)happy life. He can not enjoy (c)happy. He suffers both (d)physical and (e)mental. He passes his days very (f) pain. His life is very (g)sorrow. He is (h) active.

Answer: (a) unhealthy (b) unhappy (c) happiness (d) physically (e) mentally (f) painfully (g) sorrowful (h) inactive

21. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A (a)honest man is (b)liked by all. On the other hand a man of (c)honest can not lead an (d)pure life. He leads a (e)peace life. He may be (f)solvent but he has (g)content.He does not run after (h)world things.

Answer: (a) dishonest (b) disliked (c) honesty (d) impure (e) peaceful insolvent (g) contentment (h) worldly

22. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A good student is (a)mind to his studies. He is (b)respectto his (c)teach. He does not(d)honour anybody. He is free from (e)conduct. He is (f)study. He is not (g)sincere to his study. He maintains (h)punctual.

Answer: (a)mindful (b) respectful (c) teachers (d) dishonor (e) misconduct (f) studies (g) insincere (h) punctuality

23. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
The mane of Kazi Nazrul Islam is not (a)known to anybody. He is a great (b)write. He is also a c)sings. His writings are full of (d)inspire. His (e)contribute to Bengali literature has made him (f)mortal. His writing are (g)revolution. He is our (h)nation poet.

Answer: (a) unknown (b) writer (c)singer (d) inspiration (e)contribution (f)immortal (g)revolutionary (h) national

24. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Smoking is (a)harm her health. It is also (b) cost. (c) smokeshould not smoke (d) public. Smoking creates (e)pollute. Smoking causes many (f)curable diseases. It causes (g)comfort to others. But there are many people who are (h)aware of the harmful effect of smoking.

Ans; (a) harmful (b) costly (c) smoker (d) publicly (e) pollution (f) incurable (g) discomfort (h) unaware

25. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Man should be (a)duty. He must know his (b)responsible. By doing his duty (c)proper he can attain (d)prosper. He prospers (e)slow. He is a man of (f)sincere. He is not (g)active. He does not suffer from (h)inactive.

Ans; (a) dutiful (b) responsibility (c) properly (d) prosperity (e) slowly (f) sincerity (g) inactive (h) inactiveness

26. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A pious man is free from (a)sin activities. He is not (b)kindto anyone. He maintains good (c)relation with all. Above all he is not (d)greed. He knows that (e)deeds leads a man to (f)destruct. He enjoys peace (g)mental. He leads a (h)peace life.

Ans; (a) sinful (b) unkind (c) relation (d) greedy (e) misdeeds (f) destruction (g) mentally (h) peaceful

27. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Before 1971 Bangladesh was not (a) dependent. It earned (b) dependence in 1971. We remember the (c)freed(d)fight for their love of freedom for the country. Their contribution to the country is (e) measurable. They have become (f)mortal. They will remain (g) forgettable. We remember them (h) respect.

Ans; (a) dependent (b) independence (c) freedom (d) fighters (e) immeasurable (f) immortal (g) unforgettable (h) respectfully

28. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A smart person looks (a) cheer. He is also jovial. He does not suffer from (b) frustrate. He is very (c) hope and (d)optimist in life. He is full of enthusiasm. Nothing can (e)damp his spiritable is a man of (f)polite. He is (g) friend with everybody. He does not (h) behave with anybody.

Ans; (a) cheerful (b) frustration (c)hopeful (d) optimistic (e) dampen (f) politeness (g) friendly (h) misbehave

29. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A hard (a) work is (b)hope of his (c)success life. He works (d) hearty to attain (e)prosper. His (f)attain is slow. He passes his days through (g)hard. He is (h)physical strong.

Ans; (a) worker (b) hopeful (c) successful (d) heartily (e) prosperity (f) attainment (g) hardship (h) physically

30. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
(a)Lazy is a bad habit. A lazy man spends his time through (b)idle. He can not earn (c) achieve. He suffers (d)great in life. So he drags a miserable (e)exist. His life is (f)meaning. His (g) depend on other’s is very bad. He is not (h) care of his future.

Ans; (a) laziness (b) idleness (c) achievement (d) greatly (e) existence (f) meaningless (g) dependence (h) careful

31. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
A (a) sin can not go (b)punished.(c)final he pays for his (d)deeds. When he realizes his sin. He becomes (e)repent. He prays (f) hearty. The (g) mercy Allah bestows. His (h) limited kindness upon him.

Ans; (a)sinner(b)unpunished (c) finally (d) misdeeds (e) repentant (f) heartily (g) merciful (h) unlimited

32. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
Our (a)free (b)fight fought bravely.Their(c)dedicate is an act of(d)inspire for us. They have become (e)mortal. They have brought (f) dependence for the country through their sacrifice. They are famous for their g)brave. They were also h)courage.

Ans; (a) freedom (b) fighters (c) dedication (d) inspiration (e) immortal (f) independence (g) bravity (h) courageous

33. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text
(a)Clean has great (b)important in our life. It is said that it is next to godliness. It is necessary to lead a (c)health life. It makes life easy and (d)comfort. An (e)clean person does not want to go out. He does not enjoy (f)fresh of mind. (g)Cleanliness causes (h)comfortable to others.

Ans; (a)cleanliness(b) importance(c)healthy(d)comfortable(e)unclean(f) freshness (g)unseemliness (h) discomfort

34. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Dhaka is a (a) beauty city. But its beauty is spoilt by our (b)wise activities. The city dwellers are polluting its environment. (c)Cleanliness is the (d) ugly sight in the city. In order to make the city look more beautiful, there should be a (e) plan-system. A lot of work has been done under (f)beautify scheme to beautify the city. But it will not prove (g)fruit unless we are successful in our drive for (h)cleanly.

Ans:(a)beautiful(b)unwise(c)unseemliness(d)ugliest(e)planned(f)beautification(g)fruitful (h)cleanliness.

35. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Road accidents have (a) recent become a regular phenomenon in our country. As a result of the accidents many persons fall a victim to (b)timely death. It is reported that most of the accidents occur because of the (c)violateof traffic rules by (d)skilled drivers and (e)consciouspassers by. (f)obedient to traffic rules can help to expedite the (g)prevent of road accidents in the country. The pedestrians must use the foot paths, the over passes and the (h) passes.

Ans(a) recently (b)untimely (c)violation (d)unskilled (e)unconscious (f)obedience (g)prevention (h)under-passes

36. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Ours is not a developed country. We are (a) gradualdeveloping. We are considered to be an (b) developedcountry because of many reasons. (c)Literacy is one of them. The government of the country is aware of these. So, measures have been taken for the (d) eradicate of illiteracy. It is true that literacy rate is (e) rapid progressing. The main reasons of it are (f) dishonest and (g) corrupt in every walk of life. Another reason is (h) obedience to laws of the land.

Ans:(a)gradually(b)underdeveloped(c)illiteracy (d)eradication (e)rapidly (f)dishonesty (g)corruption (h)disobedience

37. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Nobody can expect a good result in the examination without good a) prepare. You should be b)prepare for it well ahead of the schedule. Some students remain c)prepare for the examination even it is imminent. As a part of d) preparestep they go to the teachers for a concise e)suggest. This is not a good practice. Slow but f) stead wins the race. Students have g)know to understand the meaning of this h)verb in order to build up a prosperous career.

Ans: (a) preparation (b)prepared(c)unprepared (d)preparatory (e)suggestion (f)steady (g)knowledge (h)proverb

38. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Man can have (a) popular by means of service to people. People in power can have honour.But this honour will not last long if their behaviour is not good. When common people are (b)mental hurt by their (c)behaviour, usually they do not express their feeling in front of them. But they make (d)criticize of their manners and (e)regard them later. (f) ill-manner people cannot have respect from others. If they are (g)power in society. They cannot, have (h)popular. People hate them.

Ans:(a)popularity(b)mentally(c)misbehaviour(d)criticism(e)disregard
(f)ill mannered (g)powerful (h)popularity

39. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
A book fair is a large scale (a)exhibit of different kinds of books. It is (b)occasion held in our country. The bookstalls are (c)temporary built and then decorated. The (d)publishorganize it in order to(e)play the works of different authors. The (f)decorate work is completed costing a lot of money. The (g)organize do not worry for the (h)expend because they can make profit by selling a lot of books.

Ans:(a)exhibition(b)occasionally (c)temporarily (d)publishers (e)display (f)decoration (g)organizers (h)expenditure

40. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Eve teaching is one of our social problems. It is the result of moral (a) degrades of our young generation. Eve teaching is an (b) moral activity. Laws have been (c) actedto stop eve teaching. We want the proper (d) execute of the laws. The steps will not produce the desired result if the (e) offend come out through the loopholes of the laws. What (f) practical happens is that the (g) use of power makes the criminals go (h)punished. It is never desirable in a civilized society.

Answer:(a) degradation (b)immortal (c)enacted (d)execution (e)offenders (f)practically (g)misuse (h)unpunished

41. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
A winter morning is very cold and dull. The sun is (a)hardseen if the sky is (b)cloud. Nothing is seen at a distance and everything is hazy because of heavy fog. The (c)hazycontinues until the fog disperses. A winter morning is (d)comfort for the rich while it is (e) comfort for the poor. However, winter is (f)favour for working hard. People can (g)go hard labor and those who work (h)physical do not get sweating and tired.

Ans:(a)hardly(b)cloudy(c)haziness(d)comfortable(e)uncomfortable(f)favourable(g)undergo (h)physically

42. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Health is the (a) sound of both body and mind. To posses good health, one must grow up (b) physical, mentally,(c)emotional as well as (d)social. You may be unsocial. Balanced (f) grow of our young (g)learn is essential in order to have (h)sound of both body and mind.

Answer:(a)soundness (b)physically (c)emotionally (d)socially (e)unusual (f)growth (g)learners (h)soundness

43. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Bangladesh is the most (a)dense populated country of the world. She is also an (b) populated country. There are many countries which are small but not overpopulated. They are rather (c) population. We need (d) population to (e)move poverty, but we have no way other than birth control. In order to (f) popular birth control certain steps have been taken (g) pragmatic, but the result is not yet up to the level of (h)expect.

Answer: (a) densely (b) overpopulated (c)depopulated (d)depopulation (e)remove (f)popularize (g)pragmatically (h)expectation

44. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Our national flag is the symbol of our freedom and (a)sovereign. It is also (b) symbol of our integrity and solidarity. Only(c) territory independence without sovereignty is not the real independence. Our national flag (d) minds us of our glorious existence. It is also the emblem of our spirit, hopes and aspiration. We must (e)hold its dignity. It is a great pity that some (f)treacherypeople live in this country but do not pay (g)loyal to the sovereignty of the country. They are really factors who worked against the war of (h) liberate.

Ans:(a)sovereignty(b)symbolic(c)territorial(d)reminds(e)uphold(f)treacherous(g)loyalty (h)liberation

45. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Trees are (a)use part of human environment. They are needed to (b)beauty our (c)surround. No one should cut down a tree (d)necessarily or for any (e)important reason.Let us plan more and more trees. In the usa on one living in the (f)local can cut down any three without the (g)permission local authority even if he is the (h)own of he tree. This rule should be introduced in our country too.

Ans: (a)useful (b)beautify (c)surrounding (d)unnecessarily (e)unimportant (f)locality (g)permission (g)owner

46. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Tree (a)plan is a must for (b)ecology balance. If trees are cut down and not planted (c)proportionate the country will face more and more problems. There should be laws so that the (d)considerate people cannot cut down trees.(e)indiscriminate. Very often the (f)editor desk of new paper write on the (g)important of tree plantation and (h)deforest cause by many dishonest people.

Ans: (a) plantation (b) ecological (c) proportionately (d) inconsiderate (e)indiscrimately (f)editorial (g)importance (h)deforestation

47. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
A school magazine is a literary creation of the students reading in the school. It is (a)patron by the headmaster of the school. A student works at the (b)editor desk under the (c)guide of senior teacher. A school cannot bring out an (d)inform magazine if the management is (e)efficient. Many a good (f)education institutions bring out magazines (g)annual focusing the (h)creative of the young learners.

Answer: (a) patronized (b) editorial (c)guidance (d)informative (e)inefficient (f)educational (g)annually (h)creativities

48. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Price hike means the (a) usual increase in the prices of daily necessaries. Now a days, it is not an (b) commonphenomenon in Bangladesh. Market syndicate is (c) mostresponsible for this price-hike. Besides, some (d) honestpeople store essential commodities with a view to making huge profit. As a result(e)deplore condition is created in our society. To get rid of this (f)problemsituation(g)agriculture sector should be given priority in the annual budget. At the same time, public (h) aware should be raised against it.

Answer(a)unusual(b) uncommon (c)mostly (d)dishonest (e)deplorable (f)problematic (g)agricultural (h) awareness

49. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
A book fair is an (a) exhibit where different types of books are displayed and sold. Now a days its (b)popular is increasing day by day.(c)Lucky I visited the Ekushey Boi Mela this year. Every year, it reminds us struggle and sacrifice of the language (d) move. The fair is organized byBangla Academy (e)author in the premises of the (f)institute. I found a (g)differ environment in the fair and bought some(h)favour books.

Ans:(a) exhibition (b) popularity (c)luckily (d)movement (e)authority (f)institution (g)different (h)favourite

50. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a)Child is an important period of life. It moulds the character of the (b)child. Children learn from their parents. But it is very (c) fortunate that a huge number of children are working in various risky sectors. It is (d)basic a problem of the (e)develop country like Bangladesh. The child labours suffer from various diseases including (f)nutrition. Abusing children at this (g)mature age is a punishable crime. Poverty alleviation and (h)conscious among the common people can help minimize this problem.

Answer:(a) childhood (b) children (c) unfortunate (d) basically (e) developing (f)malnutrition (g)immature (h)consciousness

51. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Everybody hates the (a) honest people. On the other hand, honest people are always respected. Even children (b)likethe dishonest people. A dishonest people. A dishonest man have (c)pomp life. But it is totally (d) possible for a dishonest person to find out (e)happy. Honest can offer you a (f) comfort life. We are (g)hope that our younger generation will follow the path of (h)honest.

Ans:(a) dishonest (b)dislike (c)pompous (d)impossible (e)happiness (f)comfortable (g)hopeful (h)honesty

52. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Addiction means strong (a) attract for any (b) harm thing. Drug(c) addict means taking heroine, marijuana etc. Some of these are taken by smoking or through injection. The frequent taking of these drugs leads a man to (d)die. Drug addiction is not only a national but also a (e) globeproblems. Some steps can be taken to stop this problem. People should be made aware of the (f) merits of drugs. Those who are involved with the (g) legal business of drug should be punished strictly. Taking drug is definitely an (h)social act.

Ans(a)attraction(b)harmful(c)addiction(d)death(e) global (f) demerits (g)illegal (h) antisocial

53. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
We should be (a) duty. Our sense of dutifulness is very (b)signify in our day today life. We should be(c) self-rely. We should have (d) sincere in every (e) act. Those who do not work hard can not become (f) industry. Industry is the mother of success. To be (g) success in life we have to struggle (h) proper.
Answer: (a) dutiful (b) significant (c) self-reliant (d) sincerity (e) action (f) industrious (g) successful (h) properly

54. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a)Religion belief is (b) signify. There are (c) differ types of (d) religion belief. No religion is of the (e)opine about (f)criticize other religions. If we citizen anything of any religion, it is nothing but (g) hallucinates. We should be (h)care of it.

Answer:(a)religious(b)significant (c) different (d) religious (e)opinion (f)criticizing (g)hallucination (h)careful

55. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a) Deforest is one of the greatest threats to our environment. It has many (b) reaching effects on the environments. Many people cut down trees (c)discriminatebut they (d) hard think about the adverse effect it causes. In fact,(e)forestation the act of cutting or (f) burn the trees in an area by which trees can be decreased (g) rapid and (h)large.

Answer: (a) deforestation (b)far-reaching (c)indiscrimately (d)hardly (e)deforestation (f) burning (h)largely

56. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The (a)develop of a country is(b)depend on good (c)govern. Without good governance, no country can reach the(d)culminate of success. Good governance democracy must be(e)institution. Democracy must be(f)practicalapplied. It should not be theory only. It must have(g)goodfor people. If not, development will not be (h) actualize.

Answer: (a)development (b) dependent (c)government (d) culmination (e)institutionalized (f)practically (g) goodness (h) actualized

57. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a)Electron mail is one of the many moderns devices of (b)communicate. This is not only a quick, easy and (c) relativecheap way to keep in touch with family and friends. We need internet (d) connect for browsing email. We can also attach big files and send them to our desired persons. Thus it becomes very easy to transfer important files, documents, photos etc instantly without (e) physical going to anywhere. It maintains our private, social and (f) officenetworking in a (g) power and (h) effect way.

Ans:(a) Electronic (b) communication (c)relatively (d)connection (e)physically (f)official (g)powerful (h)effective

58. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Truthful is not (a) normal. It is (b) nature. It (c) sure the spiritual peace of human mind. It (d) power our soul and enhances our willing power. Illegal and (e) lawful things are against the truth. We must speak boldly and (f) clear. (g)Kind is a condition of (h) truthful.

Ans:(a)abnormal (b)natural (c)ensures(d)empowers(e)unlawful(f)clearly (g)kindness (h)truthfulness

59. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Money is (a) sweet than honey and it is called the fuel of life. Though money is a must in our life but (b) sure it can not be the root of all (c) happy.(d)Happy lies in (e)content. (f) moral place an important role in this respect. Those who are earn money though (g) honest, leads a (h) miser life.

Ans:(a)sweeter(b)surely(c)happiness(d) happiness (e)contentment (f)morality (g)dishonestly (h)miserably

60. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
My mother is a (a) religion. She always prefers me to follow the path of (b) honest and integrity. She has strong (c)moral. She has (d) soft in her heart for the poor. She always helps the poor to see the (e) happy in their face. She is an ideal housewife. She does all the household chores by (f) her. She is also care of our study. She says her (h) pray regularly.

Answer:(a)religious(b) honesty(c) morality (d) softness (e)happiness (f) herself (g)careful (h) prayer

61. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Honesty is opposite to (a)honesty. An honest man is never (b)harm to anybody. He never does (c) justice to others. When he does anything (d) moral, he feels (e) remorse. He never tells a lie. He is always (f) care to his duty. He is rewarded in the long run. We should follow the path of (g)honest and leave off the path of (h) honesty.

Ans:(a)dishonesty(b)harmful(c)injustice(d)immoral(e)remorseful(f)careful(g)honesty (h)dishonesty

62. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Man is the best (a) create of Allah. He is a (b) ration being. Allah has created man with such gift of achieving (c)worldaffluence along with spiritual (d) perfect. He has to do a lot but his life is short. The (e) short of life has added a new value to human life. The (f) add of the new value is tragic to man. People who believe in (g) spiritual of life are indifferent to worldly life. They give more (h) important to spiritual.

Answer:(a) creation (b)rational (c)worldly (d)perfection (e)shortness (f)addition (g)spirituality (h)importance

63. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Education develops our mind through (a) form learning. The mental and (b) intellect training is also provided by education. Again, the purpose of education is to (c) lightenthe individual. The(d) promote individuals capacity is also its purpose. Education (e) noble our mind and refines our (f) sensible.So, there are (g) vary advantages of education. You cannot find any(h)advantage of education.

Ans:(a)formal(b)intellectual(c)enlighten(d)promotion(e)ennobles(f)sensibility(g)various )disadvantage

64. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a) Patriot is a noble virtue. It is an (b) emotion love for one’s country. It is the (c) inspire for a man to shed every drop of blood of defend the (d) liberate and dignity of the country. But patriotism should not be (e) mere a so called slogan in the public (f) meet to deceive the people. We should have (g) fix it in the core of our heart. We should keep (h) our in such noble virtue.

Ans:(a)Patriotism(b)emotional(c)inspiration(d)liberty (e)merely (f)fixed (g)materialize (h)ourselves

65. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Bangladesh is our birth land. It is small but (a) beauty. It is an (b) agriculture country. Most of the people of this country directly or (c) direct depend on agriculture for their(d) live. Many important industrious are (e) depend on agriculture products. Farmers are sometimes(f) help and depend on nature. If the rainfall is timely, they can grow bumper crops. But it is (g) regret that they hardly get water in time. The harvest causes (h) suffer to the entire population.

Answer:(a)beautiful (b)agricultural (c)indirectly (d)livelihood (e)dependent (f)helpless (g)regretful (h)suffering

66. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Paper is very useful material. Its (a) important cannot be described in words. In the past paper was (b) available. They used palm leaves barks, stones, etc to writes on. It cost much (c) convenience to them. With the (d) invent of paper this inconvenience has been removed. Now people can maintain data (e) easy. But it is (f) fortunate that they waste paper (g) discriminately. We should accept the (h)create rather than abusing it.

Ans(a)importance (b)unable (c)inconvenience (d)invention(e)easily (f)unfortunate (g)indiscrimately (h)creation.

67. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
A good student studies (a) regular and (b) attentive. Inattentive and (c)regular activities are not for an (d)attention student. A good student is always serious in his activities. Lack of (e) serious is the sign of (f)lazy. Those who are lazy cannot be a good student. Everybody (g) likesthem. There not (h)success in life.

Ans:(a)regularly(b)attentively(c)irregular(d)attentive(e)seriousness(f)laziness(g)dislikes
(h)successful

68. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Truth is not (a) normal. It is (b)nature it(c)sure the spiritual peace of human mind. It(d) powers our soul and enhances our willing power. Illegal and (e) lawful things are against the truth. We must speak (f) bold and clearly. (g) Kind is a condition of (h) truthful.

Answer:(a)abnormal(b)natural(c)ensures (d) empowers (e)unlawful (f)boldly (g)kindness (h)truthful

69. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Man is the (a) make of his own fate. If he maintain (b) sincere and does his duty (c) according. He can (d) sure his improvement and e) prosper in life; but if he maintain and (f) sincere way of life, he will (g) sure repent. It will be a (h) disaster event in his life.

Ans:(a)maker(b)sincerity(c) accordingly (d) ensure (e)prosperity (f)insincere (g)surely (h)disastrous

70. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
E- Mail has brought about a revolution in modern (a)communicate. Message can be transmitted from one country to another country (b) in second. It is far (c) cheapthan telephone calls. Trade and commerce become (d)great depend on this speed mode of (f) communicate. It has (g) deniably upgraded the whole world (h) significant.

Answer:(a)communication(b)within(c)cheaper(d)greatly(e)speedy(f)communication(g)undeniably (h)significantly

71. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Sports are popular form of (a) entertain. Many (b) nationalsporting events are organized from time to. Most of these events are by multinational (c) manufacture and (d) busyfirms. They pay for the sports events in (e) change for the right to advertise their products during those events. These events are telecast worldwide by satellite and people all over the world (f) joy them live thus, both parties; organize and (h) advertise gain benefit.

Ans:(a)entertainment(b)international(c)manufacturing(d)business(e)exchange(f)enjoy (g)organizers (h)advertisers.

72. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Mr Sezan is a (a) law. He (b) likes people who talk much. His clothes are (c) expensive. He (d) ways wears pants with full sleeve shirt. His hair is not straight but (e) curl. He doesn’t have a beard but he has a moustache. He is beset with (f) honest and (g) sincere. Although he is poor, he is (h) please with what he has.

Answer:(a)lawyer (b)dislikes (c)inexpensive (d) always (e)curly (f)honesty (g)sincerity (h)pleased

73. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Most of our (a) examine cannot write out their examination papers (b) fair well. As they cannot (c) stand the questions (d)proper, they often beat about the bush and (e) length the answers (f) necessarily. But their answers should have (g)accurate and (h) precise.

Answer:(a)examinees(b)fairly(c)understand(d)properly(e)lengthen(f)unnecessarily(g)accuracy (h)precision

74. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Face book is a social (a) network site. It has a gained much (b) popular among young generation. But sometimes students waste their (c) value time by browsing face book. So, in this parental (d) supervise is a must. (e) Additionalmany people (f) fine face book as an embracing invention of (g) person’s privacy. How ever plays significant roles in (h) socialize.

Answer:(a)networking(b)popularity (c)valuable (d)supervision (e)additionally (f)define (g)personal (h)socializing

75. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Blood (a) donate is a noble act. But many people are (b)willing to donate blood. Because of their cheap (c) mental. Donating blood can save the life of a (d) die patent the government should (e) courage people to donate blood (f)free. Otherwise, we will be (g) able to save the lives of serious patients which is very (h) graceful.

Answer:(a)donation(b)unwilling(c)mentality(d)dying(e)encourage(f)freely(g)unable (h)disgraceful

76. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Once upon a time there lived an old (a) farm in a village. He had three sons. They were (b) quarrel They always quarreled with one another. Their father told them that (c)quarrel is a bad thing. (d) final he decided to teach them a good lesson. His e) decide was a good one. The sons come to the (f) realize that they should not quarrel like that. The farmers become vary happy to see that there is no (g)understanding among his sons. Although they were (h)conscious about the importance of unity, they can now realize its importance.

Answer:(a) farmer (b)quarrelsome (c) quarreling (d) finally (e)decision (f) realization
(g) misunderstanding h) unconscious.

77. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Money is a) sweet than honey and it is called the fuel of life. Though money is a must in our b)world Life. it cannot c)sure .All happiness. d)happy lies in contentment. People who are happy with what they have, are never e)happyPeople who are f)mental unhappy with what they have, are sure unhappy)morality cannot bring peace’s)moral is always rewarded.

Ans (a) sweeter (b) worldly (c) ensure (d) happiness (e) unhappy (f) mentally (g) immorality (h) morality

78. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The rapid a) grow of population must be controlled) wise, all the attempts for the solution of food problem will fail. So, we have to increase our food production very c) rapid we may solve our food problem d)large by charging our e)tradition Food habit. We can create a f)very in our menu. For example, we can take potato instead of rice. However, we cannot solve the problem g)less We increase our food h)product.

Answer: (a) growth (b) otherwise (c) rapidly (d) largely (e)traditional(f)variety(g) unless(h) production.

79. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Truth is not a)normal it is b)nature it c)sure The spiritual peace of human mind. It d)power our soul and enhances our willing power. Illegal and e)lawful things are against the truth. We must speak boldly and f)clear g) kind is a condition of h) truthful.

Ans (a) abnormal (b)natural (c) ensures (d) empowers (e) unlawful (f) clearly (g) kindness
(h) truthfulness

80. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Education for girls is essential for the (a)better of the society’s (b)develop. In education for girls surely bring in greater (c)put Economically because educated women can contribute more to the family than those who have no (d)school .Educated mothers are more (e)care to send their children to school and look after their health and nutrition. According to napoleon education of women is the (f)condition of (g)nation. Development. In Bangladesh, govt. should take more steps to educated he girls for progress and (h)prosper.

Answer(a) betterment (b)development (c)output (d) schooling (e) careful(f) precondition
(g) national (h) prosperity.

81. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Price-like means the (a)usual increase in the prices of daily necessaries. Nowadays, it is not an (b) commonphenomenon in Bangladesh. Market syndicate is (c)mostresponsible for this price-hike. Besides, some (d) honestpeople stone essential commodities with a view to making huge profit. As a result a (e) deplore condition is created in our society. To get rid of this (f) problem Situation (g)agriculture sector should be given priority in the annual budget. At the same time, public (h) aware should be raised against it.

Answer:(a) unusual (b) uncommon (c)mostly (d) dishonest (e) deplorable (f) problematic
(g) agricultural (h) awareness.

82. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Bangladesh is our birth land. It is small but (a)beauty. It is an (b)agriculture country. Most of the people of this country directly or (c)direct depend on agriculture for their (d)lively.Many important industries are (e)depend on agricultural products. But our farmers are sometimes helpless and depend on nature. if the (f)rain is timely, they can grow bumper crops. But it is (g)fortune. That they hardly get water in time. (h)fail to grow crops causes sufferings to the entire people.

Answer: a) beautiful b) agricultural c) indirectly d) livelihood e) dependable f) rainfall
(g) unfortunate failure.

83. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a)Patriot is a noble virtue. It is an (b)emotion . Love for one’s country. It is the (c)inspire for a man to shed every drop of blood to defend the d)liberate and dignity of the country. But patriotism should not be (e)mere a so called slogan in the public f)meet to deceive the people. We should have (g)fix it in the core of our heart . We should keep (h)our In such noble virtue

Answer: (a) patriotism (b) emotional (c) inspiration (d) liberty (e) merely (f) fix (d) materialize (h) ourselves.

84. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Bangladesh is an (a)agriculture country. Here most of the people live below the poverty line. They took the profession of farmer. But (b)literacy is a big problem in our country. The (c)literate people have little (d)know Of the modern methods of farming. It is true that our e)govern has taken some steps, but they are (f)sufficient the government should not remain (g)attentive to agricultural sector. Farmers should be trained (h)proper to grow more crops.

Ans:(a) agricultural (b) illiteracy (c) illiterate (d) knowledge (e) government (f) insufficient (g) inattentive (h) properly.

85. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
My mother is very (a) religion . She always prefers me to follow the path of (b) honest and integrity. She has strong (c)moral she has (d)soft in her heart for the poor. She always helps the poor to see the (e)happy In their face. She is an ideal housewife. She does all the household chores by (f) her She is also (g)care of our study. She says her (h) pray regularly

An a) religious (b) honesty c) morality d) softness e) happiness f) herself g) careful
(h) prayer.

86. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The (a)develop of a country is (b)depend on good (c)govern without good governance country can reach the (d)culminate of success. For good governance democracy must be (e)institution democracy must be (f)practicalapplied. It should not be in theory only .it must have (g)good for people. If not , development will not be (h)actualize

Answer: a) development b) dependent c) government d) culmination e) institutionalized
f) practically g) goodness h) actualized

87. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Bangladesh is an independent country. The (a) achieve of independent is a milestone in the history of Bangladesh. The country is known as a (b)democrat country. The country has problems and (c) possible. A lots of people are uneducated. So, (d)literacy is a great problem of the country. Again, a lot of people are unemployed. We are facing the problems of (e) employment. Political conflict is an obstacle to progress in the country. There is(f)understanding-among the political parties. Most of the political leaders work (g)morally Bangladesh has to go a long way for its development. We all should be aware of our (h)constitution right.

Answer:(a)achievement(b)democratic (c)possibility (d) illiteracy (e)unemployment (f)misunderstanding (g)immorally (h)constitutional

88. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Once upon a time there lived an old (a) farm in a village. He had three sons. They were (b) quarrel They always quarreled with one another. Their father told them that (c)quarrel. Is a bad thing. (d) final he decided to teach them a good lesson. His (e) decide was a good one. The sons come to the (f) realize that they should not quarrel like that. The farmers become vary happy to see that there is no (g)understanding among his sons. Although they were (h)conscious about the importance of unity, they can now realize its importance.

Answer: (a) farmer (b) quarrelsome (c) quarreling (d) finally ( e)decision (f) realization
(g) misunderstanding h) unconscious.

89. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Money is (a)sweet than honey and it is called the fuel of life. Though money is a must in our (b)world Life. it cannot (c)sure .All happiness. (d) happy Lies in contentment. People who are happy with what they have, are never (e)happy People who are (f) mental unhappy with what they have, are sure unhappy(g)morality cannot bring peace’s(h)moral is always rewarded.

Ans (a) sweeter (b) worldly (c) ensure (d) happiness (e) unhappy (f) mentally
(g) immorality (h) morality.

90. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The rapid (a)grow of population must be controlled (b)wise, all the attempts for the solution of food problem will fail. So, we have to increase our food production very (c)rapid we may solve our food problem (d) large by charging our (e) tradition Food habit. We can create a (f)very in our menu. For example, we can take potato instead of rice. However, we cannot solve the problem (g)less.We increase our food (h)product

Answer: (a) growth (b) otherwise (c) rapidly (d) largely (e) traditional (f) variety
(g) unless (h) production.

91. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Truth is not (a)normal It is (b)nature .It (c)sure The spiritual peace of human mind. It (d)power our soul and enhances our willing power. Illegal and (e)lawful things are against the truth. We must speak boldly and (f)clear (g) kind is a condition of (h) truthful.

Ans (a) abnormal (b) natural (c) ensures (d) empowers (e) unlawful (f) clearly
(g) kindness (h) truthfulness

92. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The (a)look of village people is changing. They have learnt about the importance of health and sanitation. So in rural areas (b) sanitary latrines have been (c) placed by sanitary latrines. But still water is (d) constant pollute in various ways. We must prevent its pollution to be (e) health. Water (f) pollute is number one problem in both our rural and urban areas. (g) Defecate here and there is a common sight in the villages. Of course, this (h) healthful practice is gradually declining in the country.

Answer:(a) outlook (b) unsanitary (c) replaced (d) constantly (e) healthy (f) pollution (g) defecation (h) unhealthful

93. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
In our society almost in every sphere of life some kinds of (a) crimination exist between boys and girls. In the field of (b) educate this disparity is very (c) fortunate. People in general do not send their female (d) child to school and confine them to the household boundaries. Girls are (e)general not cared well. They become the subject of (f)deprive. Although mass media often talk about this (g)human issue, they ultimately remain where they are. It is time; we raise awareness amongst ourselves and take some serious (h) act.

Ans:(a)discrimination(b)education(c)unfortunate (d)children (e)generally (f)deprivation (g)inhuman (h)actions

94. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
Iron is the most (a) value of all metals. From a pin or a needle to the (b) big instrument, man needs iron. Modern (c) civil largely depends on the (d) use of iron. The (e)construct of high rise buildings is not possible (f) out iron. Modern industries would have been (g) possible if there were no iron. It’s necessary in our life is completely (h)deniable.

Answer:(a)valuable(b)biggest(c)civilization(d)usage(e)construction(f)without(g)impossible (h)undeniable

95. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Teaching is a noble (a) profess. In the classroom a good (b) teach acts like an (c) act. He teaches (d) moral among the students. Moreover, he makes the students (e) dated. He also advise them to reject (f) honest means in the exam hall. A teacher is thought to be the (g) build of a nation. So, he must be (h) selfishly devoted to his work.

Ans:(a)profession(b)teacher(c)actor(d)morality(e)updated(f)dishonest(g)builder(h)unselfishly

96. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
Robinson Crusoe was a famous (a) adventure. He wanted to be a (b) sail from his (c) boy. But his father did not like the idea at all. Rather he (d) courage him to be a (e) law. In course of time a (f) ship company offered Crusoe a job of a cabin boy. Crusoe (g) glad accepted the offer without having any second thought. How (h) courage he was 18

Answer:(a)adventure (b)sailor (c)boyhood (d)encouraged (e)lawyer (f)shipping (g)gladly (h)courageous

97. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
Happiness is (a) known as a relative term. It means the (b)content of mind. It is also said that the health is the root of all (c) happy. A sick (d) money man is not as a poor (e)health man. So we should take physical exercise (f) regular. Physical exercise keeps or gives us (g) fit. Moreover, it makes us (h) discipline.

Answer:(a) well-known (b)contentment (c)happiness (d)moneyed (e)healthy (f)regularly (g)fitness (h)disciplined

98. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Most of the people of our country are (a) literate. They lead an (b) planned life. They do not have much (c) know about health, sanitation and (d) populate control. So the government should take constructive steps (e) immediate, to remove (f) literacy. Otherwise, our country will be (g) ableto stand up right in front of other (h) develop countries.

Ans:(a)illiterate(b)unplanned(c)knowledge(d)population(e)immediately(f)illiteracy(g)unable(h)developing

99. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Most of our (a) examine cannot write out their examination papers (b) fair well. As they cannot (c) stand the questions (d) proper, they often beat about the bush and (e) lengththe answers (f) necessarily. But their answers should have (g) accurate and (h) precise.

Answer:(a)examinees(b)fairly(c)understand(d)properly(e)lengthen(f)unnecessarily(g)accuracy (h)precision

100.Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
Computer has brought about a (a) revolution change in our life. But it was not invented (b) night. Many (c) science are still working tirelessly to (d) grade it. Now it is also being used in the (e) education institutions. (f)Today, the multinational companies and (f) organize seek for candidates who have computer knowledge. Where ever we go or we do, we just cannot (g) regard the importance of (h) compute in 21st century.

Answer: (a) revolutionary (b) overnight(c) scientists (d) upgrade (e) educational
(f) organizations (g) disregard (h)computer

101.Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
There goes a proverb that health is wealth. A man with ill health has to drag a (a)pain life. In order to lead a (b)healthlife and remain (c)physical fit, he has to avoid (d)healthy food. It is (e)danger to eat (f)poison food. None should drink (g)pure water. Because impure water is very (h)harmto health.

Answer:(a)painful(b)healthy(c)physically(d)unhealthy(e)dangerous(f)poisonous(g)impure (h)harmful

102. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words
underlined in the text.
Bangladesh is a small country but has a huge (a)populate. Most people here live below the poverty line and cannot therefore afford to educate their(b)child . Many poor children either drop out of school just after a few years or (c) simple do not go to school at all. Despite this situation, we have far too many students to educate (d)compare to the number of institutions (e)avail. Bangladesh needs more schools, colleges and universities to provide for the increasing number of students. But owing to (f)finance and resource constraints the (g) govern can not fine the requisite number of (h)education institution.

Ans:(a)population(b)children(c)simply(d)compared(e)available(f)financial(g)government(h)educational

103. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Water is an important element of our environment. But it is polluted in (a) vary ways. Man pollutes water by throwing waste into it. (b) farm use chemical (c) fertilize and insecticides in their fields .When rain and floods wash away some of these chemicals, they get (d)mix with water in rivers, canals and ponds. Mills and factories also throw their (e) poison chemicals and waste products into rivers and canals and they polluted the water. (f)sanitarylatrines and (g)safe drains standing on river and canals banks are also responsible for further (h) pollute

Answer:(a)various(b)farmers(c)fertilizers(d)mixed(e)poisonous(f)unsanitary(g)unsafe (h)pollution

104. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
There are four skills to learn a language (a) scientific. Writing is the (b)four skill. It is (c) essential important for those who take formal (d)educate. Those who do not go to schools and colleges for (e) institution education do not read and write, but they can learn the mother tongue. This is possible only because of listening and speaking. But in the case of a foreign language, the process is (f)differ. The (g)learn should learn it (h)methodical.

Answer:(a)scientifically (b)fourth (c)essentially (d)education (e) institutional (f)different (g)learners (h)methodically

105. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Education is one of the (a) base needs of a human being. It is essential for any kind of (b)–develop. The poor socio-economic condition of Bangladesh can be (c)large attributeted to most people’s (d) access to education. Many (e) literate people do not have any knowledge of health, sanitation and population control. If they are educated they could live a (f) health and planned life. Education teaches us how to earn well and how to spend well. It (g)able us to make the right choices in life and to perform our duties properly. It enhances our ability to raise crops, store food, protect the environment and carry out social (h)responsible.

Answer:(a) basic(b) development (c)largely (d)inaccessibility (e)illiterate (f)healthy (g)enables (h)irresponsibilities
106. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Our national flag is the symbol of our freedom and a)sovereign. It is also b)symbol of our integrity and solidarity. Only c)territory independence without sovereignty is not the real independence. Our national flag d)minds us of our glorious existence. It is also the emblem of our spirit, hopes and aspiration. We must e)hold its dignity. It is a great pity that some f)treacherypeople live in this country but do not pay g)loyal to the sovereignty of the country. They are really factors who worked against the war of h)liberate.
Ans:(a) sovereignty (b) symbolical (c)territorial (d)reminds (e)upholds (f) treacherous (g)loyalty (h)liberation

107. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
We cannot (a)own anything good.(b)Good can be (c)attain by (d)do anything good. It is our(e)responsibleto be good(f)mental .Our good (g)decide can lead us to the Zenith of success. We can become (h) success by doing all good deeds.

Answer:(a)own(b)goodness(c)attained (d)doing (e)responsibility (f)mentally (g)decision (h)successful

108. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Patience is a great virtue. A patient man faces (a) difficult(b) patient. He does not grow (c) patient Nothing is(d)possible for him. He does everything (e) slow. (f)Actual he leads a (g)comfort life. He is (h)care in all means

Ans:(a)difficulty (b)patiently(c)impatient(d)impossible(e)slowly(f)actually (g)comfortable (h)careful

109. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
Tree a) plan is a must for b) ecology balance. If trees are cut down and not planted c) proportionate the country will face more and more problems. There should be laws so that the d) considerate people cannot cut down trees. e)indiscriminate. Very often the f) editor desk of new paper write on the g)important of tree plantation and h)deforest cause by many dishonest people.

Answer: (a) plantation (b) ecology (c) proportionately (d) inconsiderate (e) indiscrimately (f)editorial (g)importance (h)deforestation

110. Fill in the gaps used in the following text by adding suffix, prefix or both with the root words underlined in the text.
(a) Kind is a divine virtue. So we should not be (b) kind to the people in distress and even to(c) low animals. Some naughty boys (d) joy beating the lower animals like dogs and cats. This is an(e) rational behavior. Animals can understand your act of kindness. If you are (f) friend with them, they can (g) real your kind behavior. As a result, friendship grows instead of (h) enemy.

Answer: (a)kindness (b)unkind (c)lower (d)enjoy (e)irrational (f)friendly (g)realize (h)enmity
111. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
(a)Learn is a continuous process. We must be(b)preserve to acquire knowledge. But mere(c)bookknowledge is not enough.Knowledge (d)lights our mind. It removes the (e) ignore of darkness. It (f)broads our outlook. It also helps us to lead a (g)prosper life free from (h) oppress.
Ans:(a)learning(b)persevering(c)bookish(d)enlightens(e)ignorance(f)broadens(g)prosperous (h)oppression
112. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
One cannot become great in life (a) automatic. For this one needs to labour (b) continue. If one labours (c) regular, one’s goal can never remain (d) steady and (e) patience, he is sure to face (f)hard in life.

Ans: (a) automatically (b) continuously (c) regularly (d) steadily (e) happily (f)hardly

113. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
The present age is marked not only by the importance of the family as an (a)economy and welfare (b)institute but also by its (c)increase importance as an (d)arrange for socializing and raising children and for the (e)physiologysupport of adults. There has been a wide (f)integration of large kin groups and an (g)intensify of (h)relation with the nuclear family.

Ans:(a)economic(b)institution(c)increasing(d)arrangement(e)physycholgical (f)disintegration (g)intensification (h)relationship

114. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Money is the means of leading (a) world life.(b)Short of money makes our life (c)deplore. We cannot lead our life (d)prosper in want of money. But there is(e)difficult in earning money. Our peace and prosperity are (f)dependon proper utilization of money, spending money in an (g)prosper way can lead us to the path of destruction. So we should be (h)care in spending money.

Ans(a)worldly (b)shortage (c)deplorable (d)properly (e)difficulty (f)dependent (g)improper (h)careful

115. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
All men are(a)equal important. A man who has no ear for music need not try to be(b)music.One needs (c)able with figures to be an accountant. Again one needs (d)imagine to be a design. An engineer needs (f) techniqueskill. And we know that (g) creature and (h)orinal are more important than technical skill.

Answer:(a)equally(b)musician(c)ability(d)imagination(e)designer(f)technical(g)creativity (h)originality

116. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Our educations remains (a)complete if we dot not learn good manners. In our behaviour with others we must be (b)respect with others. We should never (c) behave with anybody because our(d)conduct may hurt others. We should not create any (e) necessary quarrel with others. The (f) important of good manners is(g) measurable (h) .Real a man of good manners is a gentle man.
Ans:(a)incomplete(b)respectful(c)misbehave(d)misconduct(e)unnecessary(f)importance
(g)immeasurable (h)really

Exclusive suggestion for J.S.C Exam 2017

Exclusive suggestion for J.S.C Exam 2017
English 1st paper
For Question No 1,2,3 : seen passage
Unit 1: L-5(B), unit 3: L 1(b) , unit 3: L 6 (b), L 3(a), L 8(B),Unit 5:L3(B), L (5), Unit 6: L 1(B), Unit 6: L 1(B), L6(C),L 9(C+F), Unit 7: L4(B), 2(B), Unit 8: L 1(B), L 3(B),L5(B), Unit 9: L-4(B), L6(B),
For question No 4 and 5 : Unseen passage (marks 10) : All board questions (2014-2016 )
For question 6 : all board question
For question no 7: all board question
For question no 8: all board question
For question no 9: all board question
Section B : Writing Test
Dialogue : *1. A dialogue on the importance of learning english. *2. A dialogue on the importance of reading newspaper/benifits of reading newspaper. *3. Preparation for exam.*4. importance/benifit of physical exercise. *5. Importance of tree plantation ***6. A dialogue between a doctor and patient. *7. You and a seller about buying a book. ***8. Two friends/father and sons choice of career/aim in life. ***9. Two friends about load shedding. *11. Two friends on benifits of early rising. 12. How to open a bank account. 13. customer and sales man in a shop . 14. Your plan after j.s.c exam/your plan to spend the summer vacation after exam. 16. adverse effect of illiteracy and to eradicate. 14. about air pollution/water/deforestation
Paragraph:
****1. Traffic Jam. ****2. Load shedding ***3. A rainy day. ***4. A winter morning. ***5. A school Magazine. *****6. Your school library ***7. A tea stall *8. A Book Fair ***9. A moonlit Night. 10. National flag. ***11. Early rising. *12. good food. *13. Hygiene *12. Nakshi Kantha. *13. River gypsies in Bangladesh. *14. Folk song *15. Using dictionary. *16. Physical exercise. ***17. tree plantation. 18. A railway station/bus stand
Completing story:
*1. The lion and mouse *2. The fox without tail *3. Unity is strength ***4. Slow and steady wins the race. 5. Two friends and a bear ***6. A liar cowboy or a liar shepherd. **7. Robert bruce and spider. ***8. A greedy farmer. *9. Bayazid and his mother ***10. Two cats and a mouse. ****11. The thirsty crow.
***12. Grapes are sour. 13. A wood cutter. 14. A hare and tortoise.
Letter/email:
****1. To your friend congratulate him on his brilliant result. *2. to friend thanking him for the birth day gift/present. *3. to friend describing your school/native country/homeland ***4. About the importance of reading newspaper *****5. Describing a picnic/a study tour/ your village. *6. About the annual prize giving ceremony. ***7. About your aim in life. ***8. About how to improve english/describing the importance of learning english. *10. About a street accident that you have witnessed. ***11. Inviting to join a picnic. ***12. Describing the importance of physical exercise. ****13. preparation for j.s.c exam ****14. to friend thanking him for hospitality.

English 2nd paper
Section A :Grammar Part
For question no 1,2,3,4,5,6,7,8 , see all board question (2014-2016)
Application/email :
*1. For a transfer certificate. *2. seeking admission *3. Full free studentship/half holiday/to witness a cricket match. *4. Permission to witness the football match. *5. For providing morning more facilities for reading newspapers and playing indoor games in the common room of your school. *****6. To h/m praying for setting a canteen/language club/common room/debating club/english speaking club/a drama stage. . ***7. for re-admission. *****8. For a seat in the hostel. ****9. seeking permission to go on a picnic./study tour. *10. for leave of absence ***11. Application to the UNO/TNO/DC to construct a bridge/a culvurt/a damaged road/sinking tube well/relief for the flood affected people. 12. To h/m for morning school . and Practice English 1st papers emails .

Short composition:

***1. Wonders of modern science. *2. Tree plantation **3. Your aim in life / Discipline/ value of time/ Physical exercise/ newspaper, ****4. Journey by Train/bus/boat/Plane **5. The rainy season/ The season I like most. *6. Computer/Television **7. Student life ****8. Your favourite game. 9. Your favourite hobby.***10. Your daily life. 11. A village fair/market.

By
Mazharul Islam,
B.A(Hons), M.A(English), ICT (NU), Mobile: 01740163613

Exclusive suggestion for J.S.C Exam 2017

Exclusive suggestion for J.S.C Exam 2017 /Mazhar’s Technical Hand Note
English 1st paper
For Question No 1,2,3 : seen passage
Unit 1: L-5(B), unit 3: L 1(b) , unit 3: L 6 (b), L 3(a), L 8(B),Unit 5:L3(B), L (5), Unit 6: L 1(B), Unit 6: L 1(B), L6(C),L 9(C+F), Unit 7: L4(B), 2(B), Unit 8: L 1(B), L 3(B),L5(B), Unit 9: L-4(B), L6(B),
For question No 4 and 5 : Unseen passage (marks 10) : All board questions (2014-2016 )
For question 6 : all board question
For question no 7: all board question
For question no 8: all board question
For question no 9: all board question
Section B : Writing Test
Dialogue : *1. A dialogue on the importance of learning english. *2. A dialogue on the importance of reading newspaper/benifits of reading newspaper. *3. Preparation for exam.*4. importance/benifit of physical exercise. *5. Importance of tree plantation ***6. A dialogue between a doctor and patient. *7. You and a seller about buying a book. ***8. Two friends/father and sons choice of career/aim in life. ***9. Two friends about load shedding. *11. Two friends on benifits of early rising. 12. How to open a bank account. 13. customer and sales man in a shop . 14. Your plan after j.s.c exam/your plan to spend the summer vacation after exam. 16. adverse effect of illiteracy and to eradicate. 14. about air pollution/water/deforestation
Paragraph:
****1. Traffic Jam. ****2. Load shedding ***3. A rainy day. ***4. A winter morning. ***5. A school Magazine. *****6. Your school library ***7. A tea stall *8. A Book Fair ***9. A moonlit Night. 10. National flag. ***11. Early rising. *12. good food. *13. Hygiene *12. Nakshi Kantha. *13. River gypsies in Bangladesh. *14. Folk song *15. Using dictionary. *16. Physical exercise. ***17. tree plantation. 18. A railway station/bus stand
Completing story:
*1. The lion and mouse *2. The fox without tail *3. Unity is strength ***4. Slow and steady wins the race. 5. Two friends and a bear ***6. A liar cowboy or a liar shepherd. **7. Robert bruce and spider. ***8. A greedy farmer. *9. Bayazid and his mother ***10. Two cats and a mouse. ****11. The thirsty crow.
***12. Grapes are sour. 13. A wood cutter. 14. A hare and tortoise.
Letter/email:
****1. To your friend congratulate him on his brilliant result. *2. to friend thanking him for the birth day gift/present. *3. to friend describing your school/native country/homeland ***4. About the importance of reading newspaper *****5. Describing a picnic/a study tour/ your village. *6. About the annual prize giving ceremony. ***7. About your aim in life. ***8. About how to improve english/describing the importance of learning english. *10. About a street accident that you have witnessed. ***11. Inviting to join a picnic. ***12. Describing the importance of physical exercise. ****13. preparation for j.s.c exam ****14. to friend thanking him for hospitality.

English 2nd paper
Section A :Grammar Part
For question no 1,2,3,4,5,6,7,8 , see all board question (2014-2016)
Application/email :
*1. For a transfer certificate. *2. seeking admission *3. Full free studentship/half holiday/to witness a cricket match. *4. Permission to witness the football match. *5. For providing morning more facilities for reading newspapers and playing indoor games in the common room of your school. *****6. To h/m praying for setting a canteen/language club/common room/debating club/english speaking club/a drama stage. . ***7. for re-admission. *****8. For a seat in the hostel. ****9. seeking permission to go on a picnic./study tour. *10. for leave of absence ***11. Application to the UNO/TNO/DC to construct a bridge/a culvurt/a damaged road/sinking tube well/relief for the flood affected people. 12. To h/m for morning school . and Practice English 1st papers emails .

Short composition:

***1. Wonders of modern science. *2. Tree plantation **3. Your aim in life / Discipline/ value of time/ Physical exercise/ newspaper, ****4. Journey by Train/bus/boat/Plane **5. The rainy season/ The season I like most. *6. Computer/Television **7. Student life ****8. Your favourite game. 9. Your favourite hobby.***10. Your daily life. 11. A village fair/market.

[by
Mazharul Islam,
B.A(Hons), M.A(English), ICT (NU), Mobile: 01740163613 ]

Punctuation for JSC Exam 2017

Punctuate the Following Passage:

1. Have you bought the pen said selina yes said selina the pen is very interesting
ans: ” Have you bought the pen ?” said Selina . “Yes ,” said S alam . “The pen is very interesting. ”
2. we must eat vegetable and fruits they contain a lot of vitamins and minerals they keep our body free from disease .
ans: We must eat vegetables and fruits . They contains a lot of vitamins and minerals . They keep our body free from diseases.

Continue reading

Passage Narration for JSC Examination 2017

Passage Narration for JSC Examination 2017 :

1. “Have you offered your prayer today ? I said to my cousin . “NO , I have forgotten , ” he said . ” That ‘S bad , ” I said . ” We must pray to Almighty everyday.”

Ans: I asked my cousin if he offered his prayer that day . He replied in the negative and said that he had forgotten . I remarked that that was bad . I added that we must pray to almighty everyday .

2. Father said to Rina , “Do you know why I have sent you to school ? Rina said, “Yes , know . I have been sent to school to receive education .” “Right , said he.

Ans: Father asked Rina if she knew why he had sent her to school . Rina replied in the affirmative and said that she knew . she added that she had been sent to school to receive education . Father remarked that she was right . Continue reading

Suffix and prefix for JSC Exam 2017

Suffix and prefix for JSC Exam 2017

. 1. Fill in the gapes use in the following text by adding suffix, prefix or both with root words underlined in the text.
Money is the means of leading (a) world life.(b)Short of money makes our life (c)deplore. We cannot lead our life (d)prosper in want of money. But there is(e)difficult in earning money. Our peace and prosperity are (f)depend on proper utilization of money, spending money in an (g)prosper way can lead us to the path of destruction. So we should be (h)care in spending money.

Ans(a)worldly (b)shortage (c)deplorable (d)properly (e)difficulty (f)dependent (g)improper (h)careful Continue reading

Uses of Article

Filling the gaps with suitable articles.

1. a._ Pen.b._ apple. c._elephant.d._ orange. e._ umbrella. f._ ox. g. _pen. h. _ book. i. _ mango. j. _ shirt. k. _ chair.

Ans: a. a. b. an. c. an. d. an. e. an. f. an. g. a. h. a. i. a. j. a. k. a.

2. _ hour. b. _ hotel. c. _ honest man. d. _ honourable man. e. _ heir. f. _ hunter. g. _ horse. h. _ hill. i. _ house.

Ans: a. an. b. a. c. an. d. an. e. an. f. a. g. a. h. a. i. a.

3. a. _ university. b. _ European. c. _ unique case .d. _ useful thing. e. _ one eyed man. f. _ one taka note.
Ans: a. a. b. a. c. a. d. a. e. a. f. a.

4. a. _ MA. b. _ Mp. c. _MBBS. d. _ LLB. e. _ FRCS.f. _ B.A.

Ans: a. an. b. an. c. an. d. an. e. an. f. a.

Continue reading

Voice Change

Voice change

Active voice to passive voice:

Rules : [i] The subject of Active voice will be changed to the object in the passive voice.
[ii] The auxiliary verb of Active voice will be unchanged in passive voice. If subject of Active voice is 3rd person singular number , the auxiliary verb will be singular in passive voice.

[iii] The past participle form of the main verb of Active voice will be placed in passive voice.

*Present indefinite tense – Active voice (without auxiliary verb)-Passive voice (am/is/are)

Examples: a. I eat rice= Rice is eaten by me.
b. They play cricket.= Cricket is played by them.
c. She writes a letter.= A letter is written by her. Continue reading