«

»

Aug 12

mazhar 01740163613

Filling the gaps with preposition

Buy A Complete WEB site only @4999 BDT

Filling the gaps with appropriate preposition.

1. The result of honesty is (a)…. description. It results (b)….. peace. On the other hand , misery results (c) ….. vice. So, we should abstain (d)….. evil deeds. Evil deeds bring (e)…… ruin.
Ans: a.beyond.b.in.c.in.d. from.e.about.
2. Fill in the gaps with the appropriate preposition.
a. An honest man is true ……. his word.
b. He does not deviate ….. the way of honesty. c. He knows that true peace consists ……. honesty.d.So he does not fall in victim….. any greed. He has no ambition (e)……. worldly things.
Ans:a.to.b.from.c.in.d.to.e.for.
3. Fill in the gaps with the appropriate prepositions.
a. One should not run (a)….. money because those hanker (b)…… money can not enjoy mental peace. Sometimes , it may lead one (c)…… some unexpected troubles. It also happens that greed for money brings (d)…… many problems. So, we should be contented (e)…… what we have.
Ans:a.after.b.after.c.to.d.about.e.with.

4. Fill in the gaps with appropriate prepositions.
a.The man die ….. suicide hanging.
b. He was accompanied …… me.
c. He has no ambition …… money.
d. He was born …… a middle class family.
e. He is blind ….. an eye.
f. The dog is faithful ……… its master. g. Mamun is deficent ……… English.h. Do not mix ……. bad boys. i. He has no lack …… knowledge.
j. He insisted …… doing this.
Ans:a.from;b.with;c.for; d. of; e.of; f.to; g.in; h.with; i.of; j.on;

5. Fill in the gaps with appropriate prepositions.
a. The sun shines ….. day.
b. The shop is bound ……. karachi.
c. She is fond …… drawing.
d. He presided ……. the meeting.
e. He was accused…. theft.
f. He agreed …… my proposal.
g. The boy died…… cholera.
h. Our family consists …….. ten members.
Ans:a.at;b.to;c.of;d.over; e.of;f.with;g.of;h.of.

6. Fill in the gaps with appropriate preposition.
a. The man deals….. rice.
b. Bangladesh is rich …….. gas resources.
c. The boy is obedient………. his teacher.
d. Karim is guilty ………
serious crime.
e. I am now free …… all anxieties.
Ans:a.in;b.in;c.to;d.of ; e.from.

7. Read the passage and fill the blanks with appropriate prepositions.
The moon is a very familiar figure (a)….. all of us. She awakens a feeling (b)…… love in our heart. Even the infant stretches (c)…… its hands to grasp this beautiful object. Nor is her appeal confirmed (d)……. only children. Ever since the stirring of the poetic faculty in man, she has furnished a theme (e)……. poets and artists.
8.Fill in the blanks with appropriate prepositions.
In a society all men are not equally well off. Some are rich and some are very poor. This is because (a)….. inequal distribution of national wealth. Many are deprived (b)….. the basic needs of life. They must be provided (c)……. their dues. The rich always draw a line of contrast (d)……. themselves and the poor. Most of them look down (e)…… the poor. They should be conscious and their humanity should be improved.
Ans:a.of;b.of;c.with;d.between;e.upon.

9. Read the passage and fill in the blanks with appropriate prepositions.
An honest man is true (a) ….. his word. He does not deviate (b)…. the path of honesty. He knows that true peace consists (c)….. honesty. So he does not fall victim (d)…… any greed. He has no ambition (e)……. wordly things.
Ans:a. to,b.from, c.in, d. to; e.for.
9.Fill in the blanks with appropriate prepositions.
A pious man is absorbed (a)……. meditation. He has firm faith in the almighty. He abides …. the rules of religion. He clings (c)…… his faith. He knows that man is accountable (d)….. the almighty for his action. So, he leads his life according to religion. He is not angry (e)…. anybody.
Ans: a.in;b.in/by;c.to;d.to;e.with.
10. The Olympic Games were named (a)….. the town of Olympia in Greece. In those days Greece was divided (b)…… many cities. They used to fight (c)….. themselves. A man named Ipitos was concerned (d)……. such wastful strifes. He hit (e)……. a plan to set up peace in the country. His plan worked well.
Ans:a.after.b.into.c.among.d.about .e.upon.

11. Fill in the gaps with appropriate prepositions.
A good students is fond (a)…. books. He adheres (b)…… his studies. He always tries to cut a brilliant figure (c)……. the examination. He never deviates (d)…… his duties because success depends (e)…… hard work.
Ans:a.of;b.to;c.in;d.from; e.on.

12. Fill in the blanks with appropriate prepositions.
Man has an unquenchable thirst (a)……. knowledge. He is never satisfied (b)…… what he has known and seen. For this, he sets out (c)….. travelling. But it needs a lot of money and patience. The people of developed countries are fit (d)…… it . So, they are capable (e)……. earning practical knowledge.
Ans:a.for;b.with;c.for;d.for;e.of.

Buy A Complete WEB site only @4999 BDTHello 01670 319 719

About the author

mazhar 01740163613

Muhammad mazharul islam, B .A (hons) English , National university.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>